Slobodna Dalmacija: 14. 01. 2000.

SPLITSKI PRAVNI FAKULTET UTVRDIO PREPISIVAČKI RAD PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA
ĐAPIĆU ODUZETA TITULA MAGISTRA

Od 176 stranica magistarskog rada Đapić je čak 116 stranica ili 66 posto doslovce prepisao iz knjige svojega mentora dr. Borisa Kandarea - Predloženo otkazivanje daljnje suradnje dr. Borisu Kandareu

Piše: Tanja ŠIMUNDIĆ-BENDIĆ

SPLIT — Anti Đapiću je oduzeta titula magistra znanosti! Odluka o oduzimanju magisterija znanosti koju je Anto Đapić stekao na temelju obrane magistarskog rada Pravna sredstva protiv arbitražne odluke donesena je u četvrtak na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća Pravnog fakulteta u Splitu.

Na gotovo jednoipolsatnoj sjednici održanoj iza zatvorenih vrata predloženo je Vijeću poslijediplomskog studija Pravo mora da zbog nedvojbeno utvrđene odgovornosti za propuste koji su nastali u tijeku izrade i obrane magistarskog rada otkaže daljnju suradnju dr. Borisu Kandareu (inače Đapićevu mentoru) na poslijediplomskom studiju Pravo mora u Splitu. Vijeću poslijediplomskog studija Pravo mora također je skrenuta pozornost da održi posebnu sjednicu na kojoj bi se trebala raspraviti cjelokupna problematika ovoga studija te zauzimanje stajališta o nužnosti odgovornijeg i profesionalnijeg pristupa u obavljanju poslova vezanih uz ovaj poslijediplomski studij.

I ovoga se puta čelništvo Pravnog fakulteta ogradilo od usmenih izjava te je obrazloženje odluke, izvješće i zaključak novinarima dano u obliku pisane forme.
Odluka je, kako je naznačeno, donesena na temelju izvješća deveteročlanog Povjerenstva koje je na svoje četiri zatvorene sjednice utvrdilo da je od 176 stranica magistarskog rada čak 116
stranica Ante Đapić doslovce prepisao iz knjige svojega mentora dr. Borisa Kandarea. To bi zapravo iznosilo 66 posto prepisanog materijala, a u istom omjeru je prepisan i dio rada koji se odnosi na bilješke i literaturu.

Povjerenstvo je utvrdilo da magistrant Đapić nigdje u tekstu svojega magistarskog rada, kao ni u bilješkama te popisu literature, ne navodi knjigu svojega mentora (Pobijanje arbitražne odluke, Split 1992.) iz koje je prepisao tekst. Utvrđeno je također da prepisani dio teksta počinje s prvom stranicom magistarskog rada, što znači da rad magistranta počinje direktnim prepisivanjem bez autorova vlastitog uvoda.

— Tekst magistarskog rada ne završava zaključkom autora, nego posebnom točkom (E) koja nosi naziv Pravno stajalište autora ovog "diplomskog rada", a koji sadrži ukupno 20 redaka teksta. Povjerenstvo je utvrdilo da je Đapićev magistarski rad plagijat knjige ovog mentora i stoga se kao takav ne može priznati kao magistarski rad. Iz toga se predlaže Fakultetskom vijeću ovog fakulteta da se Anti Đapiću oduzmu prava koja je stekao obranom spomenutog magistarskog rada — piše, između ostalog, u obrazloženju odluke koju je potpisao dr. Ivan Bilić, dekan Pravnog fakulteta u Splitu.

Osvrćući se na izjavu dr. Kandarea kako dijelovi koje je nedvojbeno napisao sam pristupnik udovoljavaju po svojem sadržaju kvalitetama i propozicijama koje se traže za magistarski rad, Povjerenstvo je zaključilo da taj dio ne predstavlja konzistentnu cjelinu koja se traži za magistarski rad. U obrazloženju također stoji i pouka o pravnom lijeku uz koji se navodi da protiv donesene odluke Anto Đapić može podići tužbu pred Ustavnom sudom RH u Zagrebu u roku od 30 dana od dana dostavljanja.

Anto može prijaviti novi rad

— Anti Đapiću se priznaju svi ispiti koje je položio tijekom poslijediplomskog studija, tako da on ima pravo prijaviti novi rad. Nakon svih provedenih procedura, Anto Đapić ima pravo taj magistarski rad obraniti na Pravnom fakultetu u Splitu — rekao nam je dr. Ivan Bilić, dekan splitskog Pravnog fakulteta.

Kaznena prijava

Iako članovi Fakultetskog vijeća nakon održane sjednice nisu željeli komentirati donesenu odluku, neslužbeno se ipak postavilo pitanje narušavanja profesionalne etike i daljnjih konzekvencija. Na potezu je sada Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje bi nakon primitka odluke s Pravnog fakulteta trebalo odlučiti hoće li protiv Ante Đapića inicirati kazneni postupak, na temelju kaznene prijave koju je već prije podnio Dobroslav Paraga.

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO
Prvi pravaš ostaje u utrci

Činjenica da je Pravni fakultet u Splitu proglasio magistarski rad predsjedničkog kandidata Ante Đapića plagijatom ni na kakav način, kako saznajemo u Državnom izbornom povjerenstvu, ne remeti tijek samih izbora, niti može Đapića izbaciti iz predsjedničke utrke. Naime, Đapić nije ni tražio da se na glasačkim listićima koji se već tiskaju napiše i njegova akademska titula, a da i jest, datum do kojih se Povjerenstvu mogao uputiti službeni prigovor na listu kandidata je prošao.
Stoga su sami birači
ostali jedini koji nevolje s magisterijem predsjednika HSP-a mogu eventualno svojim glasovanjem sankcionirati.

Kandareov telefonski pritisak

Unatoč nastojanju da reakciju dobijemo i od Đapićeva mentora, inače profesora na poslijediplomskom studiju Pravo mora istoga fakulteta, prof. dr. Borisa Kandarea, do njega nismo uspjeli stići. No, neslužbeno smo ipak doznali da je dr. Kandare, saznavši za sjednicu Fakultetskog vijeća sazvanu za četvrtak, tijekom jutra telefonski nazvao dekana splitskoga Pravnog fakulteta i pokušao odgoditi sjednicu do kraja mjeseca. Nije teško zaključiti da je, s obzirom na predlagani rok odgode, osnovni razlog tom nastojanju bio pokušaj da se spasi predizborna kampanja Ante Đapića.