JAVNI PROSVJED: OPASNA IGRA NOVE VLASTI

Zagreb, 2. 2. 2000.

Više puta ponavljana izjava neformalnog ideologa pobjedničke SDP-HSLS koalicije dr. Zdravka Tomca da bi poraz pobjedničkog kandidata Dražena Budiše “znatno oslabio Ivicu Račana i njegovu Vladu”, mnogi su hrvatski građani doživjeli tek kao želju za postizanje kakve-takve “monolitnosti”, propale u bliskoj prošlosti.

Ubrzo se pokazalo da Tomčeva nije bila bezazlena, jer su se i vođe ostatka formalno šestočlane pobjedničke koalicije, poslije dugih “konzultacija”, nevoljko ili rado priklonili Tomčevoj “teoriji”, poslije čega Draženu Budiši nije namjenjena niti jedna funkcija u aparatu vlasti, iako su njegovi izgledi za pobjedu, poslije odlučne prednosti Stipe Mesića u prvom izbornom krugu, bili praktično nikakvi.

Po lošem vlastodržačkom običaju, planovi su ostali skriveni od javnosti, ali su zato poruke dobro razumjeli i rado prihvatili vođe informativno-propagandnog aparata dvaju predhodnih režima, koji su još jednom dobili prepoznatljiv signal da njihova radna i profesionalna karijera ovisi o tome hoće li svojim propagandno-subverzivnim aktivnostima onemogućiti izbornu pobjedu Stipe Mesića i tako “ojačati” Ivicu Račana i njegovu Vladu.

Nažalost, najnovija se hrvatska tragedija sastoji u tome što, uz potpuno ignoriranje pravila slobodnog i demokratskog komuniciranja, podmuklu kampanju protiv Stipe Mesića vode dobro plaćeni službenici tajne policije, čiji je stvarni i formalni “gazda” nova Vlada uz pomoć novinara komentatora iz doba najgrubljeg staljinizma, Josipa Jovića i Joška Čelana u listu Slobodna Dalmacija, čiji je vlasnik ista nova Vlada, dok istovremeno, na svoj stari perfidni način to čine kadrovi dvaju predhodnih režima na Hrvatskoj televiziji, čiji je stvarni gospodar ista nova Vlada.

U takvim uvjetima, uzaludno je očekivati da će HSP 1861 ikada priznati moguće negativne posljedice ove nepoštene i grube kampanje protiv predsjedničkog kandidata Stipe Mesića, jednako kao što nikada nećemo priznati da našu stranku u Saboru predstavljaju ljudi u crnim košuljama, kamo ih je iz sličnih vlastodržačkih pobuda doveo propali HDZ – režim.

Zahtjevamo ostavku ministra obrane Joze Radoša, zbog njegove izjave, date poslije prvog kruga predsjedničkih izbora, da bi Stipe Mesić, u slučaju pobjede, u Hrvatsku uveo “cirkus i nered”.

S obzirom na činjenicu da je Jozo Radoš znao za svoju buduću funkciju, time je unaprijed, na najgrublji i u demokratskim državama nezamisliv način, “otkazao poslušnost” budućem zapovijedniku hrvatskih oružanih snaga.

Mirko Rajčić, Ured za odnose s javnošću HSP 1861