ETIČKO POVJERENSTVO

ZA IZBORE

ZA PREDSJEDNIKA RH

 

Zagreb, 3. veljače 2000.

Zahtjev za ocjenu ponašanja predsjedničkog kandidata Dražena Budiše glede njegovog ranijeg članstva u SKH-SKJ

 

HSP-1861 prosvjeduje zbog lažnog predstavljanja svojeg životopisa predsjedničkog kandidata Dražena Budiše, jer je u više navrata negirao činjenicu da je nekada bio aktivan član Saveza komunista.

Uvjereni smo da se predsjednički kandidat nikada ne bi smio u svrhu samopromocije poslužiti krivotvorenjem svojeg ranijeg političkog djelovanja i pripadnosti, te se u odnosu na svojeg suparnika predstavljati kao kandidat koji nikada nije bio član Saveza komunista Jugoslavije.

Naime, prema faskimilu tjednika “Studentski list” od 6. svibnja 1971. godine, na sastanku partijske organizacije filozofije, povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu Dražen Budiša primljen je u Savez komunista Hrvatske/Jugoslavije dne 29. travnja 1971. temeljem molbe za prijem u članstvo SKJ samog Dražena Budiše (Studentski list, 6.5.1971. str. 2 rubrika: Aktualnosti).

D. Budiši ovo je bio uvjet za izbor na mjesto predsjednika zagrebačke gradske organizacije Saveza studenata.

Držimo da je ovaj nedopustivi gaf, odnosno svjesno prikrivanje važnih podataka iz vlastitog životopisa radi prijevare hrvatskih birača i demokratske javnosti, dovoljan povod za javni ukor i diskvalifikaciju Dražena Budiše kao neprihvatljivog kandidata s obzirom na etička i demokratska načela koja trebaju biti poštivana u utrci za predsjednika jedne države.

 Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861