Večernji list: 4. 2. 2000.

UZBUNA U ZADARSKOJ POSLOVNICI TVRTKE MINISTRA INDUSTRIJE, TRGOVINE I PRIVATIZACIJE

Sedam radnica Fižulićeve “Magme” dobilo otkaz zbog 130.000 kuna manjka

ZADAR - Sedam djelatnica tvrtke “Magma” u vlasništvu novoga ministra industrije, trgovine i privatizacije Goranka Fižulića ovih su dana dobile otkaz u zadarskoj poslovnici te tvrtke. Uzrok otkaza je, kako je radnicama rekla Goranka Jergović, predsjednica Komisije za inventuru, 130.000 kuna manjka u inventuri, za koji je direktno optuženo sedam sada već bivših “Magminih” radnica.

- Goranka Jergović, predsjednica Komisije za inventuru i poslovotkinja jedne “Magmine” poslovnice u Zagrebu, koju je poslala direktorica maloprodaje “Magme” Sevlija Šimanović, rekla nam je kako nas ne optužuje da smo mi krale taj novac, ali moramo otići zbog manjka. Ipak, postavlja se pitanje zašto nam daju otkaz, a nismo ni krivično gonjene. Takvi primjeri dogodili su se i u još nekoliko poslovnica u Hrvatskoj - vele otpuštene radnice u zadarskoj poslovnici “Magme” Viktorija Pavić, Marina Marasović, Borka Karić, Daliborka Mitrović, Monika Guzić, Ivana Iglić i Kornelija Litović.

Radnice su posebno ogorčene zbog odnosa prema njima za gotovo jednogodišnjega rada, što, vele, i nije čudno s obzirom na to da se s Gorankom Fižulićem nikako nije moglo kontaktirati.

- On je i drugim svojim djelatnicima poručio da oni koji hoće raditi za njega moraju zaboraviti obitelj i privatni život. Radile smo i po 15 sati na dan, a mjesečno smo imali i 130 sati prekovremenih, no to nam nikada nije plaćeno - tvrde ogorčene radnice.

- Posljednja četiri mjeseca, na koje se inventura s navodnim manjkom i odnosi, nismo uopće imale poslovođu, nego smo sve radile taj posao. Istodobno, lani u rujnu iz Zagreba je poslana Magdalena Kurta koja se predstavila kao poslovotkinja, no otišla je prije potpisivanja inventurne liste. Tada nam je Goranka Jergović zaprijetila da ne smijemo izići iz dućana ne potpišemo li inventuru - pričaju radnice.
M. Marsović i V. Pavić kažu da "više nisu mogle izdržati te torture" pa su potpisale sporazumni raskid ugovora. Sedam otpuštenih radnica sada je na godišnjem odmoru. Vjerojatno će, kažu, angažir
ati i odvjetnika.