Vladi RH

predsjedniku g. Ivici Račanu

MUP-u RH

ministru g. Šimi Lučinu

Sredstvima javnog priopćavanja

 

Zagreb, 5. veljače 2000.

 

Povodom jučerašnjeg privođenja i uhićenja izvjesnog D. Margetića, želimo još jedanput na ovom slučaju upozoriti novu vladu i posebno novog ministra unutarnjih poslova na potrebu provođenja istrage u slučaju određivanja pritvora protiv istog D. Margetića dne 04. listopada 1995. od Općinskog suda u Zagrebu u predmetu kaznenog postupka Kv-640/95 – K-327/94 a povodom privatne tužbe zbog kaznenog djela klevete podignute 01.12.1993. godine.

Upravo je neshvatljivo da više od četiri godine od rješenja o određivanju pritvora protiv osumnjičenog za kriminal, Domagoja Margetića, ovaj živi u istom gradu Zagrebu sa prijavljenim mjestom prebivališta i adresom, u kojem mu nadležan sud određuje pritvor a zagrebačka policija ga jednostavno ne želi privesti u pritvor zagrebačkog Županijskog suda, jer netko štiti mladog delinkventa, koji svojim djelovanjem i ponašanjem čini kaznena djela. Da stvar bude nevjerojatnija, kroz cijelo ovo četverogodišnje razdoblje spomenuti Margetić nastupa u medijima, daje izjave, održava tiskovne konferencije, postaje vlasnik ribnjaka u Pisarovini itd. O neprimjenjivanju ovog rješenja upoznati su i najviši dojučerašnji djelatnici MUP-a RH i SZUP-a.

U međuvremenu zbog nezakonitog postupanja i opstrukcije sudskog rješenja o pritvoru od određenih odgovornih osoba u MUP-u, nastupila je apsolutna zastara u citiranom predmetu i obustava postupka.

Ovim javnim priopćenjem ujedno najavljujemo podnošenje kaznene prijave protiv počinitelja kaznenih djela protiv pravosuđa u ovom predmetu, a očekujemo od nove vlade i novog ministra unutrnjih poslova odgovor o njihovom postupanju po službenoj dužnosti povodom ovog dopisa.

Uz štovanje,

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861