Slobodna Dalmacija: 7. 2. 2000.

NEISPUNJENA PREDIZBORNA OBEĆANJA NOVE VLASTI

Ministri se ne odriču mercedesa i audija

Najviše je od svojih izjava odstupio ministar financija Mato Crkvenac koji je na prve sjednice Vlade stizao u svome starome golfu. Naposljetku je i on sjeo u luksuznu službenu limuzinu uz objašnjenje: ne treba pretjerivati i tjerati demagogiju

Piše: Darko MARKUŠIĆ

Nije protekao niti jedan tjedan od promjene vlasti u Hrvatskoj, a nova vlast je dokazala na djelu da ne kani sasvim ispuniti sva predizborna obećanja.

Doduše, prvi potezi koalicijske Vlade Ivice Račana, poput 40-postotnoga smanjivanja plaća državnim dužnosnicima, za svaku su pohvalu. U istu, pozitivnu kategoriju trebalo bi ubrojiti i ukidanje instituta državnih tajnika i državnih ministarstava, preko kojih je Predsjednik Republike trebao izraziti utjecaj na rad širokoga dijela izvršne vlasti. No, taj potez nove Račanove vlade mogao bi isto tako biti motiviran i strahom koalicije SDP-HSLS od nepredvidivoga ponašanja Stipe Mesića, koji bi mogao postati državnim poglavarom i imenovati svoje ljude državnim tajnicima.

Kušnje tek slijede

Tek nakon nepopularnih mjera, zanimljivo će biti vidjeti hoće li novi ministri biti skloni javnosti pojašnjavati svoje stavove ili će se kao što su to najčešće činili HDZ-ovi ministri skrivati od novinara, zbog čega su predstavnici medija prilikom primopredaje dužnosti upitali novog ministra pomorstva, prometa i veza misli li ignorirati novinare poput svojih prethodnika. Već prvoga tjedna nakon imenovanja Račanove Vlade, istaknuti predstavnici nove vlasti dali su naslutiti da, unatoč ranijim obećanjima, neće tako brzo reducirati vozni park. Neki sadašnji ministri proteklih godina optuživali su HDZ-ove ministre za pretjeranu raskoš i voznu ergelu koje se ne bi postidjeli niti, kako su govorili donedavni oporbenjaci, turski sultani.

Na prvu sjednicu Vlade u Banske dvore novi su ministri uistinu i pristigli uglavnom u vlastitim automobilima. No, već tada ministar razvitka, useljeništva i obnove Radimir Čačić, izišavši iz svoga audija, kazao je da je sasvim normalno da se ubuduće vozi u službenome automobilu. No, iluzije su nestale za nekoliko trenutaka, kada je novi ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao da će se, "jasno, ubuduće voziti u službenom automobilu".

Drugi članovi nove Vlade, poput primjerice Antuna Vujića, Šime Lučina i Željke Antunović, prvoga dana svoga mandata javnosti su odaslali simboličnu poruku. Zajedničkim dolaskom u citroenu berlingo pred Banske dvore demonstrirali su štedljivost za kakvu su birači i glasovali na proteklim izborima. Na žalost, svoj su dolazak u zajedničkom vozilu stupivši na novu dužnost brzo zaboravili. Nova potpredsjednica Vlade tako je zadužila službeni audi, a Antun Vujić na sjednice Vlade dolazi u mercedesu. Time je Vujić "ostao dosljedan", jer je u svojoj prvoj ministarskoj izjavi napomenuo da "Hrvatskoj treba više citroena berlingo, a manje audija". Mercedes svoga prethodnika nije spominjao, ali ga je preuzeo.

Izostala štednja

Najviše je od svojih izjava u proteklih nekoliko dana ipak odstupio novi ministar financija Mato Crkvenac. Naime, Crkvenac je na prvih nekoliko sjednica Vlade stizao u svome starome golfu, te je najavljivao da će se i ubuduće voziti u vlastitome automobilu kako bi vlastitim primjerom potaknuo i druge ministre na štednju. No, već na svojoj prvoj ministarskoj press-konferenciji odstupio je od svojih ranijih izjava uklonivši ideju da se novim ministrima propiše korištenje manje luksuznih automobila.
Novi ministar financija priznao je da i on već koristi službeni automobil jer, prema njegovim riječima — "ne treba pretjerivati i tj
erati demagogiju". — Nećemo valjda na posao dolaziti pješice ili biciklom — kazao je Crkvenac, pojasnivši da se u službenom automobilu, koji omogućava veći komfor, mora voziti, primjerice, kada ide na veće relacije. Time su novi ministri i na simboličnoj razini, preferirajući automobilsku ergelu veće kubikaže, pokazali da nastavljaju politiku bivše vlasti. Iako to njihovi birači najčešće nisu željeli, politika nove Vlade na mnogim područjima života bit će očito iskaz kontinuiteta dosadašnje politike.