Jutarnji list: 8. 2. 2000.

HRVATSKI PREMIJER IVICA RAČAN U UGLEDNOM AMERIČKOM DNEVNIKU THE NEW YORK TIMESU

Kuna je precijenjena i morat ćemo je svesti u realne okvire

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula izjavio je novinaru The New York Timesa da će zamijeniti portret Franje Tuđmana reprodukcijom autoportreta Leonarda da Vincija koji je kupio kao student u Firenci jer je on predsjednik njegove republike

 

Kuna će polako kliziti prema realnom tečaju

Hrvatski premijer Račan najavljuje da će se precijenjeni tečaj kune u odnosu na njemačku marku postupno svesti na realniju razinu, piše u jučerašnjem broju New York Timesa.

S premijerom Ivicom Račanom, doznajemo, novinar New York Timesa razgovarao je u subotu, a njegova najava da će tečaj kune biti sveden na realnu razinu odmah je izazvala sumnje u javnosti jer to bi moglo značiti njezinu deprecijaciju, čemu se dosadašnja vlada protivila.

Od premijera Račana jučer nismo uspjeli dobiti dodatno objašnjenje namjera nove vlade. No, stupili smo u kontakt s novinarom koji je razgovarao s Račanom. Prema riječima Stevea Erlangera, na pitanje je li kuna precjenjena premijer Račan je odgovorio: "Da, do određene mjere kuna je precijenjena i uspostavit ćemo realni tečaj. Ali korak po korak, tako da to ne potakne inflaciju.” To bi zapravo trebalo značiti da će tečaj kune idućih mjeseci ostati na sadašnjoj razini, administrativno upravljan monetarnim instrumentima Hrvatske narodne banke. Ili kao što je i ministar financija dr. Mato Crkvenac najavio: vrijednost njemačke marke do kraja 2000. ostat će na razini od oko 4 kune. lako se tečaj, prema službenoj politici, formira slobodno na tržištu, poznato je da na njegovu vrijednost i te kako utječe središnja banka otkupom ili prodajom deviza. Tek nakon što središnja banka ublaži svoju restriktivnu monetarnu politiku, tečaj kune moći će se formirati na tržišno realnijoj osnovi.

N. Jelić

  

NEW YORK - Gospodarska situacija u zemlji mnogo je gora nego što se smatralo prije preuzimanja vlasti, prenosi The New York Times izjavu hrvatskoga premijera Ivice Račana.

Vlada će drastično smanjiti birokraciju i na vlastitom primjeru pokazati kako se štedi, navodi taj list. Račan će se na prvom službenom putu u Lisabon, Bruxelles i Berlin koristiti redovnom zrakoplovnom linijom. Vicepremijer Goran Granić najavio je da će se smanjiti broj Vladinih automobila i pripadnika službi osiguranja.

Spaljeni mnogi dokumenti

Hrvatski premijer najavljuje da će se precijenjeni tečaj kune u odnosu na njemačku marku svesti na realnu razinu. Račan takoder optužuje bivšu vladu za neodgovorno ponašanje u posljednjim mjesecima vladavine, kad su stvoreni novi dugovi te uposleni mnogi novi ljudi u državnoj upravi.

Račan je obećao da će se pozabaviti i optužbama o korumpiranosti bivših državnih dužnosnika, čak i ako budu podignute protiv saborskih zastupnika, poput bivšega Tuđmanova savjetnika Ivića Pašalića, navodi The New York Times. Premijer je također potvrdio da je bivša vlada spalila mnoge dokumente.

Hrvati kao Španjolci

- To će otežati stvari, ali neće spasiti nikoga - naglašava Račan.

Račan je takoder potvrdio da je Hrvatima u BiH davana financijska pomoć od 130 milijuna američkih dolara na godinu te izrazio bojazan kako bi rezanje te pomoći moglo dovesti do njihove pojačane emigracije u Hrvatsku.

Ministar unutrašnjih poslova Šime Lučin obećao je novinarima da više neće biti prisluškivani.

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula, koji je novinaru New York Timesa rekao da je njegov ured triput veći od njegova stana, izjavio je novinaru toga lista da će zamijeniti portret Franje Tuđmana reprodukcijom autoportreta Leonarda da Vincija koji je kupio kao student u Firenci.

- On je predsjednik moje republike - izjavio je Picula.

Novinar Steven Erlanger pri kraju članka zaključuje da je stav novih dužnosnika svjež i otvoren, poput prve vlade u Španjolskoj nakon Francisca Franca.

Z. Vidačković