Slobodna Dalmacija: 8. 2. 2000.

U HAMBURGU U 68. GODINI ŽIVOTA:

Umro Hans Peter Rullmann

HAMBURG - U Hamburgu je u 68. godini života preminuo njemaćko-hrvatski novinar Hans Peter Rullmann. Rullmann je kao mladi novinar započeo svoju karijeru kao dopisnik tjednika Der Spiegel u Beogradu. Bio je jedan od rijetkih stranih dopisnika koji se zanimao i za prilike izvan Srbije pa je tako osim srpskog naučio hrvatski i slovenski jezik.

Došao je u sukob s jugoslavenskom tajnom policijom kad je otkrio neke vojne planove JNA. Bio je uhićen i bačen u zatvor zbog “špijunaže”. Na intervenciju kancelara Willyja Brandta bio je pušten iz tamnice i “za sva vremena” protjeran iz Jugoslavije. Vrativši se u Hamburg preuzeo je novinsku informacijsku službu “Ost-Dienst” preko koje je plasirao tisuće izvješća i analiza prilika u komunističkom svijetu, posebice u Jugoslaviji i Hrvatskoj. Te članke objavljivale su brojne njemačke novine.

Rullmann je bio veliki prijatelj Hrvata, pa je postao i predsjednik Njemačko-hrvatskog društva. Izdavao je i časopis “Hrvatska Domovina” koji je bio proširen u hrvatskoj dijaspori diljem svijeta. Kad je 1989. godine, u vrijeme prijelaza s komunističkog na demokratski sustav doputovao u Zagreb bio je protjeran iz Hrvatske na temelju jugoslavenske tjeralice.

Rullmann je u brojnim nastupima kritizirao novu hrvatsku vlast predsjednika Tuđmana, pa mu ona “za uzvrat” nije odala ni minimalnu zahvalnost za sve što je učinio na području širenja istine o Hrvatskoj. Rullmann će ostati u uspomeni hrvatske emigracije kao vrstan novinar i gotovo pohrvaćen Nijemac.

Gojko BORIĆ