Slobodna Dalmacija: 9. 2. 2000.

SLOVENIJA POZDRAVLJA NAJAVE POBOLJŠANJA ODNOSA
Poražen i Račan?

LJUBLJANA: Goran IVANOVIĆ

Hrvatska se izborom Stipe Mesića konačno oprostila od devetogodišnje autokratske vladavine pokojnog Franje Tuđmana i odlučila za predsjednika s europskim usmjerenjem, zajednički je nazivnik prvih reakcija slovenskih medija na izbor novoga hrvatskog predsjednika. Posebno su zapažene njegove optimistične najave uređenja svih otvorenih pitanja sa Slovenijom, čemu se "Hrvatska neće više načelno suprotstavljati", što je opširno obrazložio i prije nego što je potvrđen za predsjednika Republike u intervjuu "Mladini".

Zbog slovenskog Kulturnog praznika, kojim se obilježava obljetnica smrti Franca Prešerna, izostali su u utorak prvi odjeci na Mesićevu izbornu pobjedu. Slovenska tiskovna agencija ocjenjuje novoga hrvatskog predsjednika kao "nepokorenog u komunističkim režimu", ali i kao "oštrog protivnika predsjednika Tuđmana". Donedavno je novi hrvatki predsjednik Stjepan Mesić bio medijski marginaliziran pa je time tijekom predsjedničke kampanje bilo veće iznenađenje njegovih takmaca i većine političkih analitičara zbog očitog rasta njegove popularnosti.

— Uvijek opušteni Mesić, odličan govornik, zbog svog je humora i očaravajuće pojave osobito obljubljen kod mladih i žena, premda mu protivnici prigovaraju kako nije dovoljno ozbiljan za predsjednički položaj — piše STA. Središnja slovenska novinska agencija je ukratko iznijela i životopis predsjednika Mesića, pri čemu je istaknuto njegovo neslaganje s politikom Franje Tuđmana prema BiH, a navode se i njegove kritike HDZ-a zbog "divlje privatizacije".

Slovenski elektronički mediji su predsjedničkim izborima u Hrvatskoj posvetile znatnu pozornost tijekom izbornog dana te u prvim informativnim emisijama uglavnom prenijele postizborne izjave pobjednika Mesića i njegova suparnika Dražena Budiše. Pozivajući se na neimenovane analitičare, STA je Budišin poraz ocijenila "na neki način i kao poraz hrvatskog premijera Ivice Račana, koji je birače upozoravao da Mesić utjelovljuje novi populizam". Slovenski mediji također prenose kako Račan od Mesića očekuje dobru suradnju u korist Hrvatske te poglavito smanjenje predsjedničkih ovlasti.