Novi List: 10. 2. 2000.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SOCIJALDEMOKRATSKE UNIJE

Franjo Tuđman nije plaćao porez

ZAGREB - Imam pouzdane informacije da Franjo Tuđman, u proteklih deset godina nije plaćao porez - ustvrdio je Branko Horvat, predsjednik Socijalno-demokratske unije (SDU), na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, te podsjetio kako je to svoje saznanje prije nekoliko godina pokušao nametnuti javnosti, no nitko na to nije reagirao. Čak ni Predsjednikov ured nikada nije demantirao te tvrdnje, iako je Horvat u tri navrata pitanje plaćanja poreza od strane predsjednika Tuđmana javno iznosio. No, najžalosnije je to, kaže Horvat, što je za hrvatske građane izgleda bilo normalno da predsjednik republike ne mora plaćati poreze, pa stoga zaključuje da je to najbolji dokaz kako pravna država nije funkcionirala. Sadašnjom promjenom vlasti Horvat smatra da će se stvari promijeniti, te sada kada u hrvatskim građanima više nema straha, ponovo pokreće ovo pitanje.

- Tražim provjeru i demanti od poreznog ureda, jer će oni moje tvrdnje najlakše potvrditi ili opovrgnuti jednostavnim uvidom u završne porezne prijave - kazao je Horvat. Ako porezni ured to ipak ne učini, za Horvata će to značiti potvrdu njegovih sumnji. Ispostavi Ii se da je Tuđman porez utajio, predsjednik SDU-a predlaže da se dug isplati iz Tuđmanove ostavštine, te da se time bar djelomično pokriju troškovi njegova sprovoda.

Horvat je novinarima pokazao i prijedlog nacrta Ustava RH kojeg je još 1990. godine izradila tadašnja “Vlada u sjeni”, na čijem je čelu tada bio današnji ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Stjepan Ivanišević, a koautori su bili Arsen Bačić, Branko Horvat i Eugen Pusić. Horvat je pojasnio da se radi o dokumentu o kojemu se nikada nije službeno raspravljalo, a kao razloge je naveo Tuđmanovo protivljenje bilo kakvoj alternativi. To što nacrt tada nije bio prikazan niti hrvatskoj javnosti predsjednik SDU-a pripisuje Ivici Račanu koji se tome usprotivio, što je na kraju rezultiralo Horvatovim istupanjem iz Račanove partije.