Jutarnji list: 10. 2. 2000.

HRVATSKA – HAAG Glasnogovornik Haaškog suda potvrdio da će pokojni predsjednik RH biti imenovan kao suučesnik u optužnicama

Risley: Nije tajna da se na Haaškom sudu vodila istraga protiv Tuđmana

Protiv pokojnog predsjednika Franje Tuđmana neće posmrtio biti podignuta optužnica, ati im se imena mogu pojaviti u optužnicama protiv drugih osoba. ‘Oba slučaja, i Bulatovićev i Tuđmanov bila su na razmatranju. Međutim, obojica su preminula i neće biti predmet optužnica’, potvrdio je u utorak glasnogovornik Landale

Piše Sanja Despot

ZAGREB, DEN HAAG - Graham Blewitt, zamjenik glavne tužiteljice Haaškog suda, u utorak je odgovarajući na novinarsko pitanje je li protiv ubijenoga jugoslavenskog ministra obrane Pavla Bulatovića postojala haaška optužnica odgovorio da bi se Bulatović mogao naći u drugom krugu optužnica za zločine na Kosovu.

To će se, dodao je, "odraziti u nekoj od budućih optužnica u kojoj će Bulatović biti imenovan kao suučesnik, kao što će i pokojni predsjednik Tuđman biti imenovan kao suučesnik u optužnicama za zločine počinjene u Hrvatskoj".

Neće biti posmrtne optužnice

Glasnogovornik Tužiteljstva ICTY-ja Paul Risley potvrdio nam je jučer da je te Blewittove riječi agencija SENSE vjerno prenijela. - Nije nikakva tajna da je Franjo Tuđman bio pod istragom za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, ali protiv njega prije smrti nije bila podignuta optužnica izjavio nam je Risley.

Protiv pokojnoga hrvatskog predsjednika neće posmrtno biti podignuta optužnica, ali im se imena mogu pojaviti u optužnicama protiv drugih osoba.

- Oba slučaja, i Bulatovićev i Tuđmanov, bila su na razmatranju. Međutim, obojica su preminula i neće biti predmet optužnica - potvrdio je u utorak glasnogovornik Jim Landale. Spekulacije da je istraga protiv predsjednika Tuđmana za moguće ratne zločine počinjene u Hrvatskoj na Haaškom sudu uznapredovala, odnosno mogućnost da se Tuđmanova uloga istraživala u sklopu iste istrage koja se provodila protiv nekoliko hrvatskih generala, podsjetimo, nikada iz Haaga nije bila službeno potvrđena.

Odvjetnik Anto Nobilo za naš je list prije nekoliko dana izjavio da bi "za mjesec ili mjesec i pol dana, prema kuloarskim nagađanjima, mogle biti podignute prve optužnice protiv Hrvata iz Hrvatske za Oluju". Prije podizanja tih optužnica na hrvatskim bi sudovima, smatra Nobilo, trebali početi procesi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Nepovjerenje prema pravosuđu RH

Upitan kolika je mogućnost da Haag hrvatskom pravosuđu potpuno prepusti procesuiranje svih eventualnih ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, Blewitt je odgovorio da tu inicijativu smatra vrlo vrijednom, ali da "nije baš vjerojatno da Haag može sve procese prepustiti hrvatskom pravosuđu".

- Tu inicijativu smatramo vrlo dobrom i korisnom i za Sud i za Hrvatsku, ali vođenje postupaka u Hrvatskoj ne može potpuno zamijeniti rad Međunarodnog suda za ratne zločine - pojasnio nam je jučer Risley koji misli da se ipak neće moći izbjeći podizanje optužnica ICTY-ja protiv Hrvata za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.