Jutarnji list: 10. 2. 2000.

Zagrepčanin Zdenko Lovrić (28) prije sedam godina na OTV-u pogodio ishod predsjedničkih izbora

Utemeljitelj stranke lijevoga centra još 1993. predvidio da će Mesić biti drugi predsjednik

Piše Mario Alen

ZAGREB - "Ne vidim zašto predsjednik Mesić ne bi izgurao cijeli mandat, ali naslućujem veliku buru na hrvatskoj političkoj sceni. Pa, u novonastaloj trodiobi vlasti naš je novi predsjednik posve sam i imat će velikih problema. On nema ni svoje ministre jer su ih imenovali drugi, nema uza se ni premijera ni predsjednika Sabora. Neće se znati tko vlada."

Bila bi to jedna od uličnih ili birtijskih procjena političkih poteza na šahovskoj igri hrvatske sudbine da te riječi još prije gotovo sedam godina nije izgovorio 28-godišnji Zagrepčanin Zdenko Lovrić. Filozof po vokaciji, ali i po zvanju, te utemeljitelj Stranke lijevoga centra, koja okuplja stotinjak članova, kada u to nije mnogo vjerovao ni sam Stjepan Mesić, rekao je pred televizijskim kamerama da će on biti drugi hrvatski predsjednik. Inače, Lovrić je uveliko drugačijih političkih uvjerenja od Stipe Mesića.

- Nitko nije u to vjerovao, osobito što sam to izjavio kao gost u razigranoj emisiji Željka Malnara "Nightmare Stage". To nije bilo nikakvo proročanstvo, kako su mnogi htjeli objasniti, nego plod logičnog razmišljanja i prepoznavanja političkih ideja i želja naroda. Makoliko tada to izgledalo nestvarnim zbog toga što je Mesić bio sklonjen u najudaljeniji kutak hrvatske političke scene, na kojoj su se vidjeli samo hadezeovski dekor i akteri, ja sam u to bio posve uvjeren, samo nisam bio siguran kada će se to dogoditi - rekao je Zdenko Lovrić.

- Isto tako sada prepoznajem još jedno teško hrvatsko proljeće koje nas čeka. Mesić će morati osnovati svoju vladu jer, eto, premijer Račan već sada povlači potez kakav se u zapadnoj demokraciji ne može dogoditi. Političar koji je u sekundi okrenuo leđa Budiši, a pobjedniku nije došao čestitati jer je nešto pisao te noći, valjda Vladin program, hoće po svaku cijenu mijenjati vrijednost valute dok guverner i financijski stručnjaci navještaju njezinu stabilnost. On to ne bi smio raditi. A Mesić tu ne može učiniti ništa, samo se može prikloniti, podržati ili reći beskorisno "ne". Inflatorni šok na kraju može dovesti hrvatski narod na ulice. Mislim da će se to i desiti.

Neće li otrežnjenje od slavlja zbog hrvatskih političkih promjena po svaku cijenu pokazati koliko je mladi Zagrepčanin i ovaj put u pravu, kao što je bio prije sedam godina?