Novi List: 10. 2. 2000.

STEČAJ “BRODOKOMERCA”: DANAS OTKAZI ZA 770 DJELATNIKA

RIJEKA - Tijekom današnjeg dana 770 djelatnika d.o.o Unutarnja trgovina u stečaju dobit će otkaz koji će im uručiti stečajna upraviteljica Marija Ružić. Ona je to dužna učiniti po Zakonu o stečaju, a nikom ugodan posao obavit će se u Robnoj kući Korzo. Zbog velikog broja onih kojima otkaz treba biti uručen djelatnici će biti prozivani po grupama od stotinjak ljudi. No, već za 30 dana stečajna će upraviteljice, takoder po Zakonu, ponuditi djelatnicima nove ugovore o radu na određeno vrijeme. Bit će to u prvoj fazi ugovori na jedan do tri mjeseca, a računa se da će definitivno ostati u “Brodokomercu” dvije trećine sada zaposlenih - oko 800 djelatnika. Njih 60 koji su tijekom prošle i ove godine stekli uvjete za mirovinu bit će umirovljeni, a ostatak će se pokušati riješiti kroz socijalni program u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje.

Gotovo sve ovog trenutka u Brodokomercu ovisi o tome kakav će biti odaziv dobavljača pa i potrošača da ne napuštaju trgovine najveće riječke trgovačke kuće i ne okreću leđa u najtežem trenutku u povijesti tvrtke. Nešto optimizma u tom kontekstu nudi razgovor stečajne upraviteljice Ružić s dobavljačima iz Rijeke, Istre i Gorskog kotara koji su održani u utorak. Svi dobavljači mahom su obećali daljnju suradnju s “Brodokomercom" u stečaju, tim više što im novi račun preko kojeg se posluje od utorka i obveza stečajne upraviteljice da račun ne ode u crveni saldo, nude veću sigurnost naplate robe no što je postojala do sada. Na razgovorima o nastavku suradnje bili su predstavnici PIK-a Rijeka, Mljekare Pula, Dukata, Vindije, Karlovačke pivovare, Segestice, Purisa, Istravina... Pomoć je obećala i Puljanka, a ovih bi se dana trebali održati razgovori s PIK-om Vrbovec, Agrokorom i Lura Grupom. Svi poljoprivrednici s područja regije koji su do sada svoju robu plasirali preko trgovina “Brodokomerca” također su obećali nastavak suradnje.

Tijekom proteklih dana stečajna upraviteljica imenovala je Josipa Mandekića bivšeg direktora Robne kuće Korzo komercijalnim rukovoditeljem u stečajnom poslu čime je praktično počelo ekipiranje ljudi koji su se prihvatili vrlo teškog i zahtjevnog posla jer je stečaj “Brodokomerca” po svom opsegu uz Dionu najveći koji se trenutno vodi u Hrvatskoj.

- Iako je još rano govoriti o nekoj čvrstoj strategiji, do ročišta zakazanog za 9. svibnja pokušat ćemo trgovati. Pokušat ćemo što je brže moguće napuniti trgovine i prihodom pokrivati rashode. Tek kad ustanovimo pravo stanje stvari, a to znači opseg stečajne mase te broj i vjerodostojnost vjerovnika, moći ćemo odlučiti kojoj ćemo se varijanti prikloniti u preustroju tvrtke, rekla je jučer za naš list stečajna upraviteljica Marija Ružić.

Najavila je već od ponedjeljka bolje stanje u sada polupraznim prodavaonicama “Brodokomerca” te prenijela apel djelatnika tvrtke da im svi, koliko je to u njihovoj moći, pomognu posebno apeliravši na stare dobavljače da ih sada ne prepuštaju sudbini već da nastave suradnju. Apel je upućen i potrošačima da ne zaobilaze prodavaonice Brodokomerca u stečaju koji će uložiti sve snage da asortimanom i cijenama prebrodi teškoće u koje je zapao. (Sergej GERC)