KRIZA VLASTI U GRADU VRBOVCU

Kriza gradske vlasti u gradu Vrbovcu je nastala promjenom stranačkog sastava Gradskog vijeća, time što je smanjen broj vijećnika iz redova HDZ-a, koji je imao 14 vijećnika od ukupno 26, te je time imao natpolovičnu većinu i mogao je donositi sve odluke. U tom razdoblju bahate i obijesne HDZ-ove vladavine, nastajala je tragedija Vrbovca. PIK Vrbovec je propadao uz podršku takvom poslovanju od strane vodećih političkih osoba grada. Grad se zadužio kreditom od 9(devet) milijuna DEM-a, o čemu je HDZ-ova vijećnička većina mogla sama donijeti odluku. Veliki dio tog novca, tj. dvije trećine je neprimjerno rastrošno potrošen a oporba ne želi stajati iza takvih poteza gradskog političkog i upravnog vodstva. Zbog kolapsa gospodarstva, prije svega PIK-a Vrbovec, nema niti punjenja proračuna, dakle niti sredstava iz kojih bi se ovaj kredit i druge gradske obveze mogle ispunjavati, tj. plaćati.

Kako je u svađama oko PIK-a HDZ izgubio jednog vijećnika, koji je prešao u HND I nastupa kao njihov vijećnik, HDZ sam nema više većinu, a kako se kod donošenja odluka sva oporba drži zajedno, odnos snaga je točno polovičan. Time je nastala blokada rada Gradskog vijeća, jer nitko nema većinu za donošenje odluka, te svaka strana, kako HDZ tako I oprbeni blok čvrsto drže blokadu. Svoje vijećnike u gradskom vijeću imaju uz HDZ još I HSS, SDP, HSLS, HND I Đapićev “HSP”. Jedan se vijećnik očituje nezavisnim. Gradski proračun nije usvojen, te se grad nalazi na tzv. privremenom financiranju I to sredstvima, koja određuje Ministarstvo financija, budući da nije donijeta niti odluka o privremenom financiranju od strane grada, tj. gradskog Vijeća. Sadašnje striktno određene mjesečne kvote za tek najnužniju potrošnju, dovode do toga da su mnoge gradske službe, koje se u cijelosti ili djelomično financiraju iz gradskog proračuna potpuno zamrle u svojim aktivnostima.

Gradonačelnik ne želi podnijeti ostavku ili je uvjetuje usvajanjem proračuna, čime bi se “blagoslovili” dosadašnji financijski potezi. Oporba inzistira na raspuštanju Vijeća I raspisivanju prijevremenih izbora. HDZ-ovi vijećnici, čini se da su u odlučivanju vezani i ovisni o gradonačelniku, koji je po svemu sudeći, glavni pobornik držanja pat-pozicije. Javnost se pita, čime to gradonačelnik drži u šahu HDZ-ove vijećnike? Mrtvilo u gradu može tako trajati do kraja ožujka, kada bi se mogao imenovati I postaviti povjerenik za grad Vrbovec, koji bi u zakonskom roku od dva mjeseca trebao raspisati izbore a dok se oni ne provedu i dok se ne ustroji nova gradska vlast, te usvoji proračun, grad trpi. Zbog 14 ljudi, koliko je potrebno za većinsku odluku, neposredno trpi 14.000 ljudi. Takovo stanje blokade rada mogla bi promijeniti samo jedna ruka u zraku, koju zasada nitko ne želi podići!

U Vrbovcu, 10. veljače 2000.

Predsjednik Ogranka HSP 1861 Vrbovec

Milan Šaško