Novi List: 10. 2. 2000.

ICTY POTVRDIO DA JE VODIO ISTRAGU PROTIV POKOJNOG PREDSJEDNIKA FRANJE TUĐMANA

TUĐMAN, SUUČESNIK ZLOČINA U HRVATSKOJ

Bit će imenovan suučesnikom u optužnicama koje sud namjerava podići za zločine počinjene u “Oluji”, a tužitelji ICTY-ja optužuju ga i zbog njegove politike u BiH

ZAGREB - Pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kako je to u utorak agenciji Sense izjavio zamjenik glavne tužiteljice Haškog suda Graham Blewitt, bit će imenovan suučesnikom u optužnicama koje sud namjerava podići za zločine počinjene u Hrvatskoj.

Komentirajući ubojstvo jugoslavenskog ministra obrane Pavla Bulatovića, koji je bio pod istragom Suda zbog zločina počinjenih na Kosovu, Blewitt je kazao da će se i Bulatović i Tuđman pojaviti na optužnicama koje će biti podignute protiv drugih osoba. Zasebne optužnice protiv Bulatovića i Tuđmana neće biti podignute, jer posthumno podizanje optužnica nije moguće.

Tom izjavom zamjenik glavne tužiteljice ICTY-ja potvrdio je brojne napise u domaćem i stranom tisku da je Franjo Tuđman bio predmet istrage Suda, te da je Sud protiv Tuđmana kanio podići optužnicu.

Optužnice za mjesec i pol dana

Blewitt nije kazao kada će i protiv koga biti podignute optužnice za zločine u Hrvatskoj. Optužnice bi prema najavama Ante Nobila, branitelja generala Blaškića, mogle biti podignute za mjesec i pol dana.

Naime, Nobilo je nedavno izjavio kako postoje spekulacije da će Sud podići optužnice za zločine počinjene u Hrvatskoj za vrijeme “Oluje" i “Bljeska”.

Na tim optužnicama, prema pisanju stranog tiska, mogli bi se naći generali HV-a Ivan Čermak, Ante Gotovina i Mirko Norac. Još u ožujku prošle godine “New York Times” je, pozivajući se na dokumente sudskih istražitelja, objavio da će ICTY podići optužnice protiv Čermaka, Gotovine i Norca zbog granatiranja civilnog stanovništva i etničkog čišćenja za vrijeme operacije “Oluja”. U istom članku tvrdilo se da istražitelji također istražuju “je li Franjo Tuđman prema međunarodnom pravu odgovoran zbog svoje uloge u operaciji Oluja”. Sud nije ni potvrdio, ni opovrgnuo pisanje “New York Timesa”, ali potvrdio je da su dokumeti na koje se list poziva autentični.

Ako uskoro dođe do podizanja optužnica protiv Čermaka, Gotovine i Norca, očito je da će se na njima, nakon Blewittove izjave, vjerojatno naći i ime Franje Tuđmana. Mediji su također pisali da ICTY vodi istragu i o Tuđmanovoj ulozi u ratu u BiH, odnosno da Sud namjerava podići optužnicu zbog njegove uloge u tom ratu. Zadnji put o podizanju optužnice protiv Tuđmana zbog rata u BiH, pisala je nizozemska novinska agencija APN i to dan uoči njegovog pogreba. APN je objavila kako je Sud trebao za nekoliko mjeseci podići optužnicu protiv Tuđmana zbog njegove uloge u ratu u BiH, ali je njegova smrt to spriječila.

Na stotine žrtava Tuđmanove politike

Pozivajući se na neimenovanog istražitelja ICTY-ja, APN je tvrdio da bi optužnica trebala biti podignuta nakon donošenja presude generalu Tihomiru Blaškiću, koja se očekuje krajem veljače. Tužitelji ICTY-ja u završnoj riječi na suđenju Tihomiru Blaškiću, također su nagovijestili mogućnost provođenja istrage protiv Tuđmana, optuživši ga da je njegova politika podjele BiH, “iza sebe ostavila stotine žrtava”.

Mogućnost da je Haški tribunal pokrenuo istragu o ulozi Tuđmana u ratu u BiH, krajem veljače prošle godine najavili su i Tuđmanovi suradnici. Na raspravi o suradnji s Haškim sudom koja je tada vođena pred Saborom, bivši potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, obavijestio je zastupnike da postoji istraga, koja zločine u BiH povezuju s Franjom Tuđmanom.

Sud i tužiteljstvo zasad nisu službeno ni potvrdili ni porekli mogućnost postojanja još jedna istrage protiv Tuđmana.

Z. BAJT