Slobodna Dalmacija: 11. 2. 2000.

NEOSTVARIVA OBEĆANJA
A tko će plaćati poreze?

Piše: Darko MARKUŠIĆ

Detaljnijim iščitavanjem Vladina petogodišnjeg programa rada moguće je utvrditi niz nelogičnosti i nedorečenosti. No, zadržimo se na jednom u nizu obećanja koje će nova Vlada Ivice Račana teško ostvariti.

Radi se o tome da koalicijska Vlada ponovno najavljuje smanjenje porezne presije i to na vrlo konkretan način. U programu Vlade izričito stoji da će se "pravednost postojećega poreznog sustava unaprijediti podizanjem neoporezivog dohotka do potrebne potrošnje prosječne hrvatske obitelji".

To u praksi znači da bi neoporezivi dio dohotka trebao umjesto tisuću kuna iznositi gotovo pet tisuća kuna. Prema podacima Saveza samostalnog sindikata Hrvatske minimalni mjesečni troškovi života prosječne četveročlane hrvatske obitelji u prosincu 1999. godine iznosili su 4858 kuna. To znači da bi takav iznos mjesečne plaće uskoro mogao postati neoporeziv?!

S druge strane, najavljuje se općenito smanjivanje poreza na dohodak, poreza na dobit, poreza na dodanu vrijednost... a da se pritom ne vodi računa da porezni prihodi čine gotovo 80 posto svih proračunskih prihoda. Konkretno, čelnici pobjedničke koalicije najavljivali su povećanje neoporezivog dijela dohotka s tisuću na dvije tisuće kuna mjesečno, a sada su neizravno to obećanje još i podebljali.
Činjenica je, naime, da u Hrvatskoj u mnogim obiteljima iz raznih razloga radi samo jedna osoba i da bi se ostvaril
a u programu navedena teza, uistinu bi trebalo povećati razinu neoporezivog dijela plaće na gotovo pet tisuća kuna.
No, tada gotovo nitko u Hrvatskoj neće plaćati porez na dohodak, odnosno plaćat će ga tek manji sloj hrvatskih građana. Očito je dakle da se
prilikom izrade Vladina programa nisu uvažavale konkretne brojke, odnosno da se nije pretjerano vodilo računa o činjeničnom stanju u nacionalnom gospodarstvu, ali i o strukturi punjenja državne blagajne, koja će biti uskraćena najvjerojatnije za čak milijardu njemačkih maraka.