Večernji list: 12. 2. 2000.

ČUDNA PETICIJA SAŠE MILOŠEVIĆA I BOJANA MUNJINA KOJI SE KRIVO POZIVAJU NA INSTITUT OTVORENO DRUŠTVO

Poziv Račanu da smijeni Vujića!?


Ministar Antun Vujić dobio je prekjučer i čudan papir na kojem bi se trebale ispisivati peticije za njegovu ostavku. Taj papir, rekao je, kruži potiho gradom, ubacuje se građanima u poštanske sandučiće. Potpisali su ga Saša Milošević i Bojan Munjin, a kao adresa navodi se: "za peticiju - Hebrangova 21". Na toj adresi registrirane su Sorosove prostorije, ali iza peticije, kako smo provjerili, stoje samo spomenuta dvojica. Milošević je član Instituta, a Munjin Hrvatskoga helsinškog o
dbora.
Oni pozivaju premijera Ivicu Račana da smijeni ministra Vujića. Tekst je ministra iznenadio ne samo čudnom adresom već i sadržajem, jer je u njemu žestoko napadnut zbog mišljen
ja o disidentskim umjetnicima - Dubravki Ugrešić, Radi Šerbedžiji, Miri Furlan itd. koje je koje je nedavno objavljeno. U tom intervjuu ministar je izjavio da ti umjetnici po njegovu mišljenju nisu bili otjerani, već da je odlazak bio njihov izbor. Iako je u vrlo tolerantnom tonu istaknuo da im je otvoren pristup, iako je, napokon, i javno čestitao Dubravki Ugrešić na Mannovoj nagradi, potpisnici su ogorčeni njegovim odgovorom. U vrlo oštro napisanom pismu stoji da su ti umjetnici otjerani iz Hrvatske "huškačkim neprijateljskim izjavama najviših funkcionara bivše vlasti, dugotrajnim, dirigiranim medijskim linčem i namjernim onemogućavanjem umjetničkog i intelektualnog rada". Tom velikom kulturno-političkom skandalu Hrvatske nikako, navodi se, ne odgovaraju izjave ministra Vujića "ne postoji državni grijeh prema njima" ili "odlazak je bio njihov izbor". Izjava da je odlazak bio njihov izbor, zaključeno je u pismu, može doći ili od onog koji je izgon provodio ili od onoga tko se s izgonom slaže.

Ministar Antun Vujić na to je reagirao: "To je, čini se, inicijativa onih koji u demokratskoj Hrvatskoj ne vide drukčije svoju ulogu nego da kopaju jaz između demokratske politike i stvaratelja upravo kada se ta politika otvara svima". Na to pismo već oštro reagiraju Vujićevi poklonici koji su shvatili da on upravo poziva disidentske umjetnike da ovdje stvaraju. Javio mu se Nenad Popović, a "Zarez" je odbio objaviti to pismo.

Direktor Instituta "Otvoreno društvo" Branko Vuković za "Večernji list" je komentirao: "Dobili smo tu peticiju, ali ja je nisam osobno potpisao, niti Institut išta ima s tim". Hoće li pismo koje se podmeće građanima izazvati aferu ili će nestati na isti tihi način na koji se pojavilo? Čini se, prema sadašnjim reakcijama, da Vujić ima itekako veliku podršku!