SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

Zagreb, 12. veljače 2000.

CRKVENČEVA PETOLJETKA

Hrvatski će narod vrlo brzo zaplakati ali suze neće pomoći, Račanova i Tomčeva partija je “neprikosnovena“. Tomac se nije odrekao povlačenja “crvene niti” kroz Hrvatsku.

Dana 06. 02. 2000. godine novi ministar financija RH dr. Mato Crkvenac uputio je putem HRT-a poruku pučanstvu u Hrvatskoj da traži razumijevanje od 4-5 godina, jer da njegova partija neće moći prije izvršiti izborna obećanja. Poruka je: “partiji vlast i slast, a siromašnima propast”. Ministar Crkvenac unaprijed je dao do znanja da će partija ostati na vlasti dva mandata.

Poznato je, da je Račanova partija na izborima od 3. siječnja za Zastupnički dom Sabora dobila 44% vlasti na četiri godine, novi ministar financija traži predah od 5 godina, što bi moglo značiti da izbora u RH više neće biti, ili pak je Crkvenac sam sebi odredio dva mandata po četiri godine bez izbora.

Nepristojno je da jedan ministar traži od naroda pokoru u duljem vremenu nego što traje njegov mandat. Ova nakana iza sebe krije velike i čudne nepoznanice Račanove vladavine koja je tek započela javno.

Pritisci Račanove partije oštro su se odrazili na političkoj sceni za izbor predsjednika države, otvoreno je rečeno od čelnika partije Račana i Tomca da ako kandidat Budiša ne postane predsjednik RH onda će se partijski vrh izboriti da će predsjednik u ovom mandatu biti samo figurativna osoba, što u prijevodu znači da će partijske sjednice određivati što predsjednik države može raditi i koje će imati ovlasti, to će odlučivati središnja tijela partije.

Sudeći po dosadašnjim zbivanjima na političkoj sceni u Hrvatskoj nastupa doba 1946. godine gdje narod neće imati pravo birati, ali će imati pravo doći na izbore samo radi potvrde postavljanja vlasti, partije na vlasti, što znači da će predsjednika države predlagati središnje partijsko tijelo režima na vlasti, a njegov će izbor potvrđivati partijski parlament u Saboru.

Ako se tako nastavi, pretpostavka je da hrvatski narod - građane u RH očekuju teškoće kakve do sada nisu poznate u svijetu: Ukida se neposredni izborni sustav za izbor predsjednika države, a možda i za zastupničke domove, što vodi novoj diktaturi u RH. Umjesto da se uvede u izborni sustav neposredno biranje županijskih i općinskih čelnika, partija Račan-Tomac predlažu poveznu “crvenu nit“ u RH, što je vrlo opasno. Vladajuća režimska partija povezuje se s vlastima ruskih komunista čvršće nego ikada do danas (prvi službeni poziv Račanu kao novom premijeru došao je iz Moskve), što stvara osnovne pretpostavke da bi Hrvati mogli doživjeti isto ono što danas doživljavaju Čečenci, progon iz vlastite domovine.

Prisjetimo se, samo prije dva i pol mjeseca diljem Hrvatske pljuštala su obećanja nebeskih dobara, a danas ti isti traže poček obećanja u trajanju od 4-5 godina (petoljetka)

Dakako, bilo bi dobro, da se predsjednik Vlade RH Ivica Račan oglasi i da pojasni biračima što se to događa, da sada pojedini ministri u vladi traže poček 4-5 godina boljeg života, napredak gospodarstva, iako je poznato da hrvatski tajkuni i ostali pljačkaši drže izvan zemlje ogromna novčana sredstva koja treba dopremiti u Hrvatsku posredstvom funkcioniranja pravne države. Izgleda da nova vlast u Hrvatskoj ne želi ići putem koji bi bio koristan i spasonosan za Hrvatsku.

Stanje zla i neizvršavanja obećanja biračima moguće je, jer je prof. Zdravko Tomac na sučeljavanju “2 u 9“ na OTV s gospodinom Vladom Gotovcem rekao da ako “dvojac” ne pobjedi na izborima za predsjednika, ako ne bude Dražen Budiša izabran za predsjednika RH, “dvojac” neće moći izvršiti izborna obećanja.

Dakle, zlo i propast su na pomolu, siromašni “trbuhom za kruhom” a tajkuni u vladajući režim po daljnja bogatstva, poruka je prof. dr. Zdravka Tomca.

Ako će predsjednik Vlade RH Ivica Račan i predsjednik države Stipe Mesić poslušati ideologiju prof. Zdravka Tomca i Dražena Budiše, narod u Hrvatskoj će biti u teškom i neodrživom stanju od gospodarstva do pravne države, pa će biti prisiljen na brza reagiranja.

Dragutin Horvat, Ured za odnose s javnošću