Slobodna Dalmacija: 12. 2. 2000.

MINISTAR GOSPODARSTVA GORANKO FIŽULIĆ DONIO LOŠE VIJESTI RADNICIMA DIOKOMA
Zbog vala stečajeva još 30.000 nezaposlenih!

Mora vam biti jasno da država iz proračuna neće izdvojiti ni kune za sanaciju poduzeća koja loše posluju, a tvrtkama nećemo izdati ni jedno jedino jamstvo - Nezaposlenost ćemo postupno smanjivati nakon što oslobodimo poduzeća prevelikih davanja

Piše: Dražen KATALINIĆ

ZAGREB — Prvi put javno i otvoreno moram kazati kako će Vlada kratkoročno morati povećati broj nezaposlenih za 20 do 30 tisuća ljudi kako bismo nezaposlenost zatim mogli smanjivati te na taj način omogućiti daljnji porast zaposlenosti bez povećanja broja poduzeća nad kojima bi se otvorio stečaj — izjavio je u petak ministar gospodarstva Goranko Fižulić tijekom sastanka s Upravom i sindikatima splitskoga Diokoma.

Odgovarajući na zahtjeve predsjednika Uprave Diokoma Mladena Čurkovića (koji je podnio neopozivu ostavku) o još uvijek neisplaćenoj pripomoći od pet milijuna kuna za podmirenje plaća, koju je Diokomu odobrila bivša vlada, te zbrinjavanju 800 do 2400 zaposlenika, ministar Fižulić najavio je kako će spomenute zahtjeve u ponedjeljak staviti na dnevni red Vladine Koordinacije za gospodarstvo te zatražiti očitovanje Diokomovih vlasnika Fonda za privatizaciju i Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka o programu restrukturiranja, koji je u petak i predan ministru. Iako novca nema - kazao je Fižulić, zakonske obveze moramo poštovati pa će zbrinjavanje 800 radnika biti obavljeno prema Zakonu o radu.

- Ja nisam glasnik dobrih vijesti. Mora vam biti jasno da država iz proračuna neće izdvojiti ni kune za sanaciju poduzeća koja loše posluju, a tvrtkama nećemo izdati ni jedno jedino jamstvo i od toga ne odstupamo. Izdamo li jednima, doći će nam drugi i to je propast, a vi ste mi, pored brodogradilišta i Name, treći u osam dana - kazao je ministar. Problem je u tome, nastavio je Fižulić, što vas je država opteretila porezima i davanjima što je povećalo bruto cijenu rada zbog čega ste na tržištu nekonkurentni, a država je tu da vas oslobodi davanja i omogući poslovanje, poručio je Fižulić, zapitavši se je li ovoj zemlji potreban stečajni upravitelj ili Vlada.
Prema mi
nistrovu mišljenju za Diokom, kao i druge slične tvrtke, postoje dva rješenja, odnosno otvaranje klasičnoga stečaja ili dokapitalizacije Diokoma, kojemu za kratkoročni spas treba oko 60 milijuna kuna. Budući da država spomenuti iznos Diokomu neće isplatiti, pojašnjava Fižulić, jedino je rješenje dolazak novoga vlasnika koji bi tvrtku dokapitalizirao.

Kazavši kako ni tajkuni nisu željeli udio u Diokomovu portfelju, direktor Čurković istaknuo je kako je rak-rana ovoga poduzeća velik broj nefunkcionalnih nekretnina, koje su manjim dijelom prodane ili iznajmljene, ponudivši Vladi prodaju poslovnih prostora za 45 milijuna kuna. Fižulić je na ponudu odgovorio kako je, u svrhu smanjenja državnih rashoda, proračun ovoga ministarstva s 2,7 milijardi kuna u 1999. godini smanjen na 1,26 milijardi kuna za tekuću godinu, ujedno naglasivši kako je zadaća Vlade Diokomu, koji je izvozno orijentiran, osigurati povećanje izvozne kvote ili njezino ukidanje za zemlje Europske unije.

U izjavi za medije nakon sastanka direktor Čurković je izrazio nezadovoljstvo Vladinom namjerom da stvari rješava stečajem, dodavši kako tvrtke ne bi trebale ići u stečaj dok god ne budu postojala "alternativna poduzeća". Vlada bi trebala doći u Split, snimiti stanje i ako treba mijenjati Upravni i Nadzorni odbor da se tvrtke sačuvaju - rekao je Čurković, kazavši kako Diokomu treba banka koja bi im osigurala konkurentnost na tržištu. Skupoću javnoga sektora i državnih troškova ocijenio je kočnicom za plasman njihovih proizvoda u zapadnu Europu i Ukrajinu, istaknuvši kako je Diokom socijalno poduzeće jer zapošljava uglavnom žene i majke koje nemaju gdje raditi jer su kvalificirane samo za ovaj posao.