“VJESNIK”

N.r. gl. uredniku g. Mandiću

Zagreb, 12.02.2000.

 

POŠTOVANI GOSPODINE MANDIĆ !

Čestitamo Vam na ustoličenju za novog glavnog urednika političkog dnevnika “Vjesnik”. Konačno netko tko se, kao što ste sami izjavili na Hrvatskoj televiziji (a mi Vam za sada vjerujemo), nije sam nametao na tu prestižnu, ali i odgovornu funkciju, nego su ga drugi izabrali i odabrali na osnovi novinarske stručnosti i iskustva.

“Vjesnik” je u vlasništvu hrvatske države i logikom te činjenice nije nelogično da ne bude blizak Vladi Republike Hrvatske (kao što ste sami izjavili, a mi Vam u tom pogledu, i ne samo za sada, u potpunosti vjerujemo), kao što je bio i do sada. Međutim, pozivamo Vas da odete još jedan hrabar korak naprijed kako biste mogli biti, kako američki novinari znaju reći, “pas čuvar” koji će budno motriti, a ako zatreba i zalajati i preventivno ugristi članove Vlade ako budu privatne interese stavili iznad javnih, ako budu bili korumpirani, ako budu bahati, ako bi imali tamnu prošlost kršenja ljudskih prava, ako bi skliznuli u kriminalno podzemlje ili zaboravili na demokraciju, ljudska prava, socijalnu zaštitu nemoćnih ili dobili amneziju predizbornih obećanja kojima su populistički kupovali glasove birača. Američki novinari kao “psi čuvari” postali su jedni od najsnažnijih čuvara američkog naroda i Sjedinjenih Američkih Država te time i patrioti svoje zemlje. Ne slučajno ih se naziva četvrtom silom – pored zakonodavne sile vlasti Kongresa, sudbene sile vlasti Vrhovnog suda i sile vlasti predsjednika SAD odnosno predsjednika sile izvršne vlasti američke Vlade.

Kao što znate, Hrvatska stranka prava 1861. borila se od 1861. godine za pravo hrvatskog naroda na njegovo državno pravo i za pravo hrvatskih građana na ravnopravnost pred zakonima Hrvatske bez obzira na vjeru i etničko porijeklo. Time je jedini Otac domovine Ante Starčević odveo Hrvatsku u krug civilizacije Zapada koja se osim na kršćanskoj civilizaciji temelji i na pravnim zakonima (Bill of Rights) kao dostignućima Američke revolucije (1776.) i Deklaracije o ljudskim pravima Francuske revolucije (1789.) Politička stranka Prava bori se za bilo koje čovjekovo pravo bez obzira na spol i za bilo koje pravo građana, posebno za građanske slobode. Zato smo principijelno i podržavali Forum 21 i pravo hrvatske javnosti na javne elektroničke i tiskovne medije. I sada smatramo kako političari moraju maknuti svoju “šapu” s medija kako ne bi dolazilo do obmane i zavođenja ljudi kao u vrijeme Goebbelsove propagande. Isti kriterij tražiti ćemo i za nas kada budemo bili na vlasti izabrani na demokratskim izborima od biračkog tijela dijela hrvatskog naroda kao punoljetnih državljana i građana Republike Hrvatske.

Što se tiče odnosa bivših glavnih urednika “Vjesnika” prema nama, vjerujemo kako će prestati ružna praksa bojkotiranja naše stranke u mediju “Vjesnik”, i to samo zbog, navodne, političke nepodobnosti. Tko je demokrat bio, ostao i namjerava ostati, a što članovi naše stranke i njen predsjednik Dobroslav Paraga jesu, imaju pravo biti ravnopravno tretirani od glavnih urednika bilo kojeg medija. To znači kako smo spremni na kritiku na naš račun, ali nismo spremni prihvatiti poznatu “hrvatsku šutnju” o nama kao da ne postojimo, kao da govorimo zidovima. Kao antitotalitarna stranka za demokraciju (kako antikomunistička tako smo i antifašistička stranka) imamo pravo biti ravnopravni sa svim ostalim demokratskim političkim strankama. Molimo Vas primite to na znanje kao prilog demokraciji i nemojte sustavno bojkotirati naše tiskovne konferencije i općenito političko, za sada višom silom izvanparlamentarno, oporbeno djelovanje, jer je barem naša stranka uvijek bila otvorena prema novinarima kao mostu prema javnosti.

Primite pozdrav od istinskih Pravaša i predsjednika naše stranke, gospodina Parage.

Ured za odnose s javnošću, Goran Jurišić