Večernji list: 12. 2. 2000.

PREDSJEDNIK SABORA TOMČIĆ POŽURUJE PREDAJU IMOVINSKIH KARTICA

I. Račan, G. Granić i Ž. Antunović još nisu predali imovinske kartice U Saboru očekuju i imovinsku karticu predsjednika Mesića


Predavanje imovinskih kartica na početku i na kraju mandata državnim dužnosnicima još nije jedna od obveza koje im prve padaju na pamet. Tako je u službi Hrvatskoga državnog sabora koja prikuplja kartice zabilježeno da 40 zastupnika bivšeg saziva to nije učinilo. Razlozi su, pretpostavljaju u mjerodavnoj službi, banalni - zaboravnost, prezauzetost ili lijenost. No, dodatni je razlog vjerojatno i taj što su mnogi zastupnici bivšeg saziva Zastupničkog doma ili članovi bivše Vlade na parlamentarni
m izborima izborili još jedan dužnosnički angažman, bilo u Zastupničkom domu ili u Vladi, pa će izjave o imovinskom stanju na kraju prošlog mandata predati zajedno s onima o imovini koju imaju na početku novog mandata.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić dužnosnicima je dao rok od 15 dana za predaju starih i novih imovinskih kartica, koji se otprilike poklapa s početkom druge sjednice Zastupničkog doma, najavljene za 23. veljače. Tog tjedna, očekuje se, saborskoj bi službi trebala stići i imovinska kartica novog predsjednika države Stipe Mesića, koji će 18. veljače i službeno prisegnuti na toj dužnosti. Dakle, zadnji tjedan u veljači očekuje se pristizanje imovinskih kartica novih saborskih i Vladinih dužnosnika, ali i, primjerice, ustavnih sudaca, koje je Zastupnički dom izabrao na tu dužnost lanjskog prosinca. Iz Sabora je bivšim zastupnicima, koji na izborima nisu uspjeli osvojiti još jedan mandat, poslana požurnica da u spomenutom roku dostave podatke o imovini koju su imali na kraju mandata. Onima, pak, koji su u Saboru, u zastupničke je pretince stavljena obavijest da moraju predati imovinske kartice.

Budući da imovinske kartice još nisu predali čelni ljudi u državi, poput premijera Ivice Račana, njegova zamjenika Gorana Granića ili potpredsjednice Vlade Željke Antunović, za očekivati je da će se za desetak dana javnost baviti analizama siromaštva ili bogatstva aktualnih ministara, njihovih zamjenika i zastupnika.