Novi list: 12. 2. 2000.

GLAVNI UREDNIK I DIREKTOR “KANALA RI” TOMISLAV JAKIĆ REALIZIRA PLAN RACIONALIZACIJE TROŠKOVA

Otkaz za više od 20 suradnika

S mjesta šefice marketinga smijenjena je Sanja Živanović, a “Kanal Ri” samoinicijativno je napustila urednica mozaičnog programa Barbara Udovičić

RlJEKA - Kako je i najavio nakon preuzimanja dužnosti direktora riječke televizije “Kanal Ri”, Tomislav Jakić uručio je otkaze o suradnji više od dvadesetorici novinara, voditelja i suradnika. Novinare je na porti čekala bijela kuverta s porukom o otkazu suradnje, no uz ponudu za nastavak povremenog angažamana na televiziji, koji bi bio plaćen po učinku. Ovaj potez glavnog urednika i direktora Jakića potpuno je u skladu s najavom opće racionalizacije na “Kanalu Ri”, TV postaji koja je s emitiranjem programa započela pred nepuna dva i pol mjeseca, ali je financijski efekt rada marketinške službe znatno podbacio, te je televizija zapala u financijske teškoće. Stoga se može reći kako otkazi nisu bili iznenadenje, osim što je do posljednjeg trena imena “prekobrojnih" znao samo Jakić, koji je o tome odlučivao autonomno.

Tomislav Jakić ne želi govoriti o imenima otpuštenih (svi su imali honorarni status te ugovor o stalnoj suradnji), ali ističe kako je situacija bila posve jasna: “Da sam imao novaca na raspolaganju, nikog ne bih otpustio, a sada je broj ljudi sveden na onu razinu ispod koje ne bi bilo moguće realizirati program. Nažalost, moram reći da kod većine otpuštenih nema pravih profesionalnih razloga za takav potez, i bilo je jako teško birati, no broj je morao biti smanjen barem za 20 Ijudi. Na kraju sam zadržao one suradnike koji imaju nešto više iskustva, ali i nekoliko mladih novinara s manje iskustva za koje procjenjujem da imaju perspektivu da postanu pravi profesionalci", kaže Jakić.

Iako Jakić to nije potvrdio, poznato je da je s mjesta šefice marketinga smijenjena Sanja Živanović, te da je “Kanal Ri” samoinicijativno napustila urednica mozaičnog programa Barbara Udovičić. Po Jakićevoj novoj shemi, naime, spojene su dosadašnje dvije redakcije - informativna i mozaična - postavši jedna jedinstvena programska skupina, te je Barbari Udovičić bilo ponudeno da ostane novinar. Ona na to nije pristala, već je dala otkaz. Dosadašnja urednica informativnog programa Vanda Radetić Tomić ostaje na “Kanalu Ri” kao urednica dnevnika, dok Jakić kao glavni urednik ostaje nadređeni svim novinarima, urednicima dnevnika i voditeljima. Otkaz suradnje dobio je i Extra Robi - Roberto Anić, koji je bio prešao s Ri TV-a, te Mario Lipovšek Battifiaca i Jana Bubnić, svi iz mozaičnog programa, dok su u informativnom programu bez posla ostale Elvira Dizdarević, Helena Šupraha, Vesna Laurić itd.

Prema informaciji urednika i direktora Jakića, preostali novinari mogli bi već na sljedećoj plaći osjetiti razliku i biti plaćeni bolje nego dosad. Ipak, ostaje činjenica da je suradnicima “Kanala Ri” u odnosu na obećano na početku emitiranja, plaća nakon prva dva mjeseca već bila smanjena za 20 posto.

Jakić napominje kako će od ponedjeljka, 14. veljače Riječani moći pratiti novi, redizajnirani dnevnik u kojem će dominirati isključivo lokalne teme; mozaična emisija “Planet Ri” seli se ponovno u popodnevni program, a u večernjem terminu emitirat će se neke potpuno nove emisije, te emisija “Cenzura” preuzeta od splitskog ATV-a.

Nakon ovih promjena “Kanal Ri” trebao bi, po riječima direktora i urednika, proizvoditi kvalitetniji, a jeftiniji program.