Jutarnji list: 12. 2. 2000.

Oslobadajućom presudom Vrhovnog suda stavljena točka na postupak protiv skupine članova Dalmatinske akcije

Članovi DA suđeni za terorizam tužit će državu

Predsjednica dr. Mira Ljubić-Lorger rekla nam je kako će se, uz kaznenu prijavu protiv tadašnjeg ministra Jarnjaka, podnijeti i tužbe za naknadu štete procesuiranima, ali i stranci koja je montiranim procesom zaustavljena u razvoju

SPLIT - Oslobađajućom presudom koju je ovih dana donio Vrhovni sud konačno je stavljena točka na sedam godina dug postupak protiv skupine članova Dalmatinske akcije kojima se sudilo za teroristički čin - postavljanje eksploziva u vlastite prostorije u središtu Splita.

Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda koja je optužene također oslobađala, ali je predmet do Vrhovnog suda stizao po žalbi Državnog odvjetništva. Tako je završila muka za Juricu Gilića, Adversa Slatkova Nimadana Ben Džaraka, Ivicu Ančića, Edu Dekovića, Zorana Ercega, Božidara Marušića, Srećka Ravanellija, Miroslava Bogdanovića i Srećka Lorgera, koji su prošli pritvor i šikaniranja. Pripremaju kaznenu prijavu zbog zloupotrebe položaja tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka koji je već svojim postupcima pokazao kako je riječ o političkom procesu.

Predsjednica DA dr. Mira Ljubić - Lorger rekla nam je kako će se, uz prijavu protiv Jarnjaka, podnijeti i tužbe za naknadu štete za sve koji su bili procesuirani, ali i za stranku koja je montiranim procesom zaustavljena u razvoju.

- Ne želimo ovu vlast dovoditi u situaciju da plaća grijehe bivše, zato razmišljamo o tome da odluku o iznosu naknade prepustimo sudu. No, satisfakciju moramo dobiti jer je riječ o skupini časnih ljudi koji su svašta pretrpjeli i bili optuženi u jedinom političkom procesu u Dalmaciji u posljednjih sto godina. U Hrvatskoj se u proteklih deset godina vodio politički proces samo još protiv Dobroslava Parage. Nismo, nažalost, cijelo to vrijeme imali podršku drugih stranka i medija, nego smo kroz sve prošli sami istaknula je dr Lorger.

Ona je rekla kako će od novog ministra Lučina tražiti da se konačno pronađe krivac za postavljanje eksploziva. Podsjetimo, 28. rujna 1993. u prostorijama Dalmatinske akcije u Kružićevoj ulici, u središtu Splita, postavljen je eksploziv koji je, uz prostorije stranke, oštetio i kancelariju Književnog kluba Split te agenciju Hina. Ozlijeđenih, srećom, nije bilo, a Tužiteljstvo je tada tvrdilo kako su eksploziv postavili Gilić i Ben Džarak, a dobili su ga od članova stranke. Uslijedila su pritvaranja, a potom i teška optužnica za teroristički čin protiv RH.

Kako je u stanovima nekih članova stranke tada pronađeno oružje, to je bilo dovoljno da ih se optuži, a nitko nije vodio računa da su ga imali jer su bili aktivni u obrani Hrvatske.

Nataša Bakotić