Slobodna Dalmacija: 12. 2. 2000.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE NEZAVISNIH HRVATSKIH SINDIKATA

Fižulić krši radna prava?

ZAGREB - Vladin program nije program nego programska platforma koja daje presjek stanja u kojemu se nalazimo i kojoj je potrebna dodatna razrada. Politika nove Vlade bit će jasnija tek kad bude donesen državni proračun i postane transparentnija financijska konstrukcija za njezinu provedbu - istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na konferenciji za novinare u petak.

Analizirajući pojedine Vladine programske odrednice, Sever je naglasio kako je ponuđena stopa rasta bruto društvenog proizvoda od dva posto realna, ali nedovoljna da bi se amortiziralo dosadašnje stanje u gospodarstvu. On pozdravlja najavu povećanja neoporeziva dijela plaće do iznosa mjesećnih potreba obitelji, ako ona znači uvođenje obiteljskog oporezivanja.

Prioritetnim Vladinim potezima on ocjenjuje hitno donošenje zakona o poticanju stranih ulaganja, aktivno rješavanje problema nezaposlenosti te otpočinjanje pregovora sa sindikatima javnih službi.

Radnici Magme, poduzeća u većinskom vlasništvu aktualnog ministra gospodarstva Goranka Fižulića, najavili su za sljedeći utorak osnivanje sindikalne podružnice koja će djelovati u sklopu Nezavisnih hrvatskih sindikata. Sindikalno organiziranje djelatnika Magme tumači se nezadovoljstvom zbog učestala kršenja radnih i socijalnih prava.