Novi list: 12. 2. 2000.

DOBROSLAV PARAGA NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE HSP-a 1861

Kako su HDZ-ovci dolazili do stanova

ZAGREB - Pozivam Ivicu Račana i novu Vladu da otvori istragu koja bi pokazala na koji je način Vladimir Šeks došao u posjed državnog stana u trenutku kada za to u zakonu nikakvog uporišta nije imao, kazao je Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861., na konferenciji za novinare održanoj u petak. Paraga također traži da se ispita uloga Smiljka Sokola, tadašnjeg predsjednika vladine Komisije za stambena pitanja i današnjeg predsjednika Ustavnog suda, koji je 1993. potpisao Šeksovo rješenje o korištenju stana od 162 četvorna metra, u današnjoj Petrićevoj ulici u strogom centru Zagreba.

Budući da je Šeks isti stan otkupio za 22 tisuće DEM, iako je njegova tržišna vrijednost bila daleko veća (tada oko 4 tisuće DEM po četvornom metru), Paraga smatra da je Grad Zagreb, u čijem je vlasništvu stan do tada bio, oštećen za više od 600 tisuća DEM. No, kako se radi o cijelom nizu nerazjašnjenih dodijeljivanja stanarskih prava članovima HDZ-a (Ivan Milas, Katarina Fuček, Jadranka Kosor...), predsjednik HSP-a 1861., uputio je Vladi dopis u kojem poziva da se ispita tko je osim Šeksa putem Komisije na takav način dobio stanove, po kojoj cijeni, kako su ostvarili stanarsko pravo nakon što to više zakonski nije bilo moguće, te na kojim su adresama. U međuvremenu Paraga priprema kaznenu prijavu protiv Vladimira Šeksa i Smiljka Sokola zbog sklapanja štetnog ugovora za Grad Zagreb.

Predsjednik HSP-a 1861. je dodao da je i novoizabrani predsjednik RH Stjepan Mesić također bio korisnik državnog stana, no 1995. iz njega je izbačen na ulicu.

- Mesić je mogao biti lopov kao i Šeks, te postati vlasnikom stanarskog prava stana koji mu je Vlada dala na korištenje - kazao je Paraga, dodavši da je i to dokaz da Mesić nije sudjelovao u kriminalnim radnjama tada vladajuće stranke.