JAVNA TRIBINA O KRIZI GRADSKE VLASTI U VRBOVCU

U Vrbovcu je u petak, 11.veljače 2000. u veloikoj dvorani gradske vijećnice u orgnizaciji Radio Vrbovca održana tematska javna tribina o krizi vlasti u gradu i o gospodarskoj i političkoj situaciji u svjetlu/ili mraku!/ privremenog financiranja. radio Vrbovec je u dvosatnoj emisiji direktno prenosio raspravu iz dvorane, a slušatelji su putem radija postavljali pitanja na koja su odmah dobili odgovor. Organizator je za odgovore na pitanja pozvao gradonačelnika grada Vrbovca gosp. Đuru Turka, predsjednika gradskog vijeća, predstavnike svih stranaka koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću a u dvoranu su pozvani i predstavnici ostalih stranaka, koje djeluju u gradu, kao i predstavnike gradskih organizacija i udruga, koje se u cijelosti ili djelomično financiraju iz gradskog proračuna. Među njima su bili predstavnici vatrogasnog društva, Dječjeg vrtića, Pučkog otvorenog učilišta, Crvenog križa, te i samog Radio Vrboca. Svoje vijećnike u Gradskom vijeću imaju: HDZ, HSS, SDP, HSLS, HND i Đapićev "HSP". Među drugim gradskim strankama u dvorani su bili predstavnici HNS-a, LS-a i HSP 1861.

HSP 1861 je na tribini zastupao predsjednik vrbovečkog Ogranka HSP 1861 Milan Šaško a nazočni su još bili i članovi vodstva Ogranka Prof. Zdenka Mandekić i Stjepan Breznički.. Usprkos nezavidnom političkom i medijskom položaju naše stranke, uspjeli smo u velikoj mjeri aktivno učestvovati u raspravi, a naši su stavovi, kako po reakcijama u dvorani tako i među slušateljstvom, burno odjeknuli i jako su dobro primljeni, što nam je iskazano brojnim, čestitkama slušatelja i pohvalama ljudi na ulici. Podloga našem izlaganju na tribini je bila naša predstavka upućena 10. veljače predsjedniku gradskog vijeća, gradonačelniku, vijećnicima i radio Vrbovcu pod parolom "Ako ima i jedan pravednik...."

Na raspravi u dvorani upoznali smo okupljene građana i slušateljstvo, da smo prvi i tada jedini ukazivalo na sve što se sada uistinu i dogodilo, da smo digli uzbunu na vrijeme, kada se još i moglo nešto pomoći i popravitii ovo katastrofako stanje vrbovečkog gospodarstva, te donijeti lokalni proračun. Ostali su predugo šutjeli, uživali svaki u svojim privilegijama a moćnici su udarali po nama. O problemima "Pika" Vrbovec sve je već znanao, ali prekasno, jer se nije reagiralo kada je trebalo. Što se pak krize gradske vlasti tiče, upoznali smo sve, koji su nas slušali, da smo i tu opasnost uočili na vrijeme, te reagirali također na vrijeme, koliko se to najbolje moglo u postojećoj situaciji. Nabrojili smo ukratko sve naše predstavke, priopćenja i ostala reagiranja po datumima, kako smo ih upućivali javnosti, ali smo pritom također upoznali slušateljstvo, da smo bili blokirani i spriječavani na razne načine, da naše poruke javnost ne bi uopće čula ili da ih čuje minimalno. Rekli smo, nikada se nije dozvoljavalo čuti nešto drugo zato i jesmo tu gdje jesmo.

U Vrbovcu, 12.veljače 20000.

Predsjednik Ogranka HSP 1861 Vrbovec

Milan Šaško