Jutarnji list: 13. 2. 2000.

Mato Arlović: Nužna je revizija Daytonskog sporazuma

SLAVONSKI BROD - Usvajanjem Deklaracije o povratku, III. sabor Posavljaka još jednom je upozorio međunarodnu zajednicu kako je potrebna revizija Daytonskog sporazuma kao i izmjena izbornog zakona, tako da temelj pri registraciji birača bude prebivalište, a ne trenutačno boravište.

Gost sabora bio je i potpredsjednik Hrvatskog državnog sabora Mato Arlović, koji je još jednom ponovio da je Bosna i Hercegovina cjelovita država te kako je u brvatskom interesu da ona bude mirna i stabilna zemlja u kojoj sva tri naroda moraju biti konstitutivni i ravnopravni na cijelom području.

- Hrvatska će učiniti sve što može kako bi se otvorio protok trostranog povratka. U Hrvatskoj moramo osigurati pravo mirnog uživanja posjeda i vlasništva, a to ćemo tražiti i za državljane BiH kada se budu vraćali svojim kućama - rekao je Mato Arlović pred više od tisuću Posavljaka koji su ga često prekidali burnim pljeskom. Predsjednik Zajednice povratnika Ivo Križanović zauzeo se, među ostalim, za teritorijalni preustroj BiH u kojem bi bosanska Posavina zajedno s gradom Brčko bila jedan kanton. Istaknuo je kako je protiv entiteta jer, ako su oni dobro rješenje, zašto se ljudi ne vraćaju.

Željko Mužević