Slobodna Dalmacija: 13. 2. 2000.

IN MEMORIAM/ HANS PETER RULLMANN: NJEMAČKI NOVINAR, AUTOR BROJNIH PUBLIKACIJA NA TEMU BIVŠE JUGOSLAVIJE

Smrt prijatelja Hrvatske

Koncem siječnja ove godine u svom rodnom gradu Hamburgu preminuo je njemački novinar i publicist Hans Peter Rullmann, jedan od najvećih poznavalaca balkanske problematike i dokazani prijatelj hrvatskog naroda. Rullmann je diplomirao ekonomiju i nakon studija počeo raditi kao novinar, prvo u Ljubljani, a poslije u Beogradu kao dopisnik hamburškog tjednika “Der Spiegel”. Radio je i za mnoge druge novine i radiopostaje u Njemačkoj i Švicarskoj.

Godine 1970. zbog navodne vojne špijunaže jugoslavenski komunistički sud ga je osudio na višegodišnju zatvorsku kaznu; godinu dana kasnije Vrhovni vojni sud je ustanovio da za tako nešto nema dokaza i poništio kaznu prvostupanjskoga suda. Rullmann je mogao, ako želi, ostati u Jugoslaviji, ali se svojevoljno odlučio napustiti je te se zarekao boriti se protiv nje. Svojim angažiranim i visokokvalitetnim novinarskim radom diljem je svijeta razotkrivao svu njezinu bijedu.

Kao slobodni žurnalist Rullmann je izdavao “Ost-Dienst”, tromjesečnik koji se bavio problematikom država istočne Europe pod komunizmom (s posebnim osvrtima na Jugoslaviju), a zatim na engleskom “That's Yugoslavia” (kasnije “That was Yugoslavia”). Rullmann je osnovao i “Njemačko-Hrvatsko Društvo" sa sjedištem u Hamburgu i bio njegovim predsjednikom sve do raspuštanja.

Autor je velikog broja publikacija, posebno s temama koje su se odnosile na nekadašnju Jugoslaviju, te pisac i nekoliko važnih knjiga kao što su “Tito - od partizana do državnika”, “Dade li se komunizam reformirati?”, “Lech Walesa” i veliko djelo od preko 600 stranica – “Krizno žarište Balkan - Jugoslavija u raspadu".

Zbog svog dugogodišnjeg zalaganja za ljudska prava u nekadašnjoj Jugoslaviji i prava njezinih naroda na samoodređenje u listopadu 1990. Hans Peter Rullmann je od američkih Hrvata proglašen za “Hrvatskog čovjeka godine”, a grad Los Angeles mu je dodijelio počasnu diplomu.

Među zapadnoeuropskim javnim i političkim radnicima, novinarima i dopisnicima, Rullmann je nedvojbeno bio najbolji i najiskreniji prijatelj hrvatskog naroda. Nakon oduševljenja jer se ostvarilo upravo ono o čemu je on govorio i predvidao - slobodna i nezavisna hrvatska država - on se, kao čovjek koji je pisao o Tuđmanu i branio ga dok golema većina Hrvata nije ni znala tko je to Tuđman, distancirao prema Tuđmanu i HDZ-u, razočaran nedostatkom demokracije u novoj Hrvatskoj. Iz tih razloga je od 1996. prestao izdavati “Hrvatsku domovinu" i otišao živjeti u Maroko. Često mi je u našim brojnim razgovorima govorio da će HDZ doživjeti katastrofu ako se bitno ne izmijeni; bio je, na žalost, i ovaj put dobar prognozer.

- Žalosna je i opasna povijesna zaboravnost hrvatskog naroda - rekao je. Ova prognoza bila je očito dovoljna da mu od Hrvata nitko nije rekao ni hvala; čak ni oni iz HDZ-a. Ja sam ponosan što sam imao priliku biti njegov bliski suradnik, a ljut na hrvatske nezahvalnike i tužan što je zauvijek otišao kritičan, ali korektan sugovornik, nepokolebljiv demokrat i - za mene u svakom slučaju - veliki prijatelj hrvatskog naroda.

Dr. Slavko LEBAN