Novi list: 13. 2. 2000.

NAKON OSTAVKE RAVNATELJA HIS-a I ZAMJENIKA PREDSTOJNIKA UNS-a

MESIĆEV VIC – ALIBI ZA “UZMAK” MIROSLAVA TUĐMANA

Smjena Miroslava Tuđmana bila je pitanje dana, no sada je pronašao dobar način da ode “s razlogom”

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Ironijom sudbine, Miroslava Tuđmana oba je puta sa čelnog mjesta Hrvatske izvještajne službe smijenio predsjednik države. Prvi puta bio je to njegov otac, optuživši vlastitog sina za špijuniranje u korist Amerikanaca, a drugi puta na podnošenje ostavke prisilio ga je Stipe Mesić, i to vicem o pokojnom Franji Tuđmanu. Novi hrvatski predsjednik poželio je biti duhovit, pa je francuskim novinama ispričao vic o tome kako ni Milošević, ni Tuđman ne mogu iz zemlje.

Mlađem Tuđmanu to nije bilo smiješno, te je odmah dao ostavku na mjesto ravnatelja HIS-a i zamjenika predstojnika UNS-a, ocijenivši Mesićevu šalu “sramotnom”. Mesić se branio kako je šala izrečena u neformalnom razgovoru, ali odmah dometnuo: “Razlozi ostavke sasvim su druge prirode. Sve ono što se događalo i što se događa u obavještajnoj zajednici prisluškivanje, Dubrovačka banka i drugo - iziskuje ozbiljniji i odgovorniji odnos prema poslu koji je Miroslav Tuđman do sada obavljao”.

Naravno, svima je jasno da je Mesićev vic samo poslužio Miroslavu Tuđmanu da dostojanstveno, pa čak i s aureolom žrtve, odstupi s dužnosti na kojoj je već odmah nakon izbora trebao ponuditi ostavku. Njegova smjena bila je pitanje dana, no sada je pronašao dobar način da ode “s razlogom”.

Posrtanje na “petom ortaku”

Miroslav Tuđman u dva se navrata nalazio na čelu HIS-a. Od 1993. do proljeća 1998. godine radio je na ustroju obavještajne zajednice i uspješno je vodio kroz ratne godine, da bi se po oslobađanju zemlje izgubio u bosanskim vrletima i zaplotnjačkim igrama na očevom dvoru. Po nalogu pokojnog predsjednika Tuđmana, Miroslav je u proljeće 1998. godine proveo opsežnu istragu o aferi “Dubrovačke banke" i uspio otkriti identitet “petog ortaka”. Budući da se, navodno, radilo Iviću Pašaliću, Tuđman mlađi izgubio se u dvorskim spletkama. Pašalić je uvjerio bolesnog Franju Tuđmana da je njegov sin američki špijun i Miri više nije bilo spasa. Napustio je obavještajnu zajednicu, potraživši utjehu u krugu obitelji.

Miro Tuđman godinama je bio na dobrom glasu kao sposoban, obrazovan i blagi intelektualac, sušta suprotnost svom ocu. Živio je od profesorske plaće na Filozofskom fakultetu, da bi se nakon rata samozatajno angažirao u ustrojavanju tajnih službi. I po mišljenju mnogih, u tome je uspio. No, nakon rata počele su se otkrivati brojne obavještajne afere, prvenstveno prisluškivanje novinara i opozicijskih političara, a onda i “Dubrovačka banka”. Tuđman je vršljao i po Herceg-Bosni, koristeći Ivu Lučića kao isturenu ekspozituru.

Intenzivno je obilazio Bosnu za vrijeme hrvatsko-muslimanskog rata, posredovao je u predaji desetorice haških optuženika, a nagađa se da je Mladena Naletilića Tutu uhitio prvenstveno kako bi uklonio neugodnog svjedoka “hrvatske državne politike" izvan dosega SFOR-a.

Povratak na čelo HIS-a

Kada se situacija u obavještajnoj zajednici zakomplicirala do krajnjih granica, Franjo Tuđman morao je na čelo krovne organizacije dovesti osobu od povjerenja. Nekoga tko će smiriti situaciju, obuzdati djelatnike tajnih službi i prekinuti njihovo korištenje u obračunima frakcija vladajuće stranke. Jasno, jedina osoba u koju se mogao pouzdati bio je njegov sin. I doista, Tuđmanovim povratkom na čelo HIS-a naglo su splasnule obavještajne afere, ali svejedno nitko nije očekivao da će se Tuđman mlađi upustiti u rješavanje zapletenih odnosa.

Nekoliko mjeseci uoči očeve smrti, Miroslava se počelo predstavljati kao pravog Tuđmanovog nasljednika. Uvlačilo ga se u dvorske spletke, svrstavalo sad uz jednu, sad uz drugu stranačku struju, dok je sam Miroslav dane provodio uz očevu samrtničku postelju.

Nakon sprovoda nije se više pojavljivao u javnosti i po objavljivanju rezultata parlamentarnih izbora, svima je postalo jasno da će upravo u obavještajnoj zajednici doći do velikih promjena. Tuđmanov sin tu više nije imao što raditi. A Mesićeva neukusna šala samo je mlađem Tuđmanu poslužila kao dobar “šlagvort” za častan odlazak iz HIS-a.

 

MIROSLAV ŠEPAROVIĆ, BIVŠI RAVNATELJ HIS-a

Suodgovoran za stanje u tajnim službama

Bivši ravnatelj HIS-a i jedna od najzvučnijih žrtava obračuna hadezeovih frakcija, Miroslav Šeparović, razumije emocionalnu reakciju Miroslava Tuđmana na Mesićev vic, ali ipak smatra da mu je on poslužio tek kao dobar povod za ostavku. “Svoj mandat Miro Tuđman trebao je staviti na raspolaganje i prije, odmah nakon parlamentarnih izbora”, rekao nam je Šeparović dan nakon Tuđmanove ostavke.

Kako ocjenjujete Tuđmanov rad u obavještajnoj zajednici?

- Nikako ne želim osporiti njegov značajan doprinos stvaranju ovakvog obavještajnog sustava. Ne mogu se osporiti uspjesi tajnih službi u vrijeme rata, ali u mirnodopskom vremenu Miro je - uz pogrešnu politiku vlasti svakako bio najodgovorniji za ovakvo stanje u obavještajnoj zajednici. Imao je autoritet, formalni i neformalni, imao je velike ovlasti, što nije bilo usko povezano sa činjenicom da je istovremeno bio predsjednikov sin.

On je jedini mogao provesti promjene u obavještajnoj zajednici, i upravo zato što to nije učinio, politički je suodgovoran za današnje stanje u tajnim službama.

Što očekuje osobu koja će naslijediti Tuđmana na čelu HIS-a?

- Čeka ga teška dužnost i jako puno posla. Dok se ne promijeni obavještajni sustav, na čelu HIS-a mora biti jaka politička osoba, jer ako novog ravnatelja ne budu podržavale glavne poluge vlasti, predsjednici države i Vlade, on zaista ima malo izgleda na uspjeh.

Koja bi trebala biti glavna osobina novog ravnatelja HIS-a?

- Čovjek koji će doći na čelo HIS-a ne mora nužno imati veliko iskustvo u tajnim službama, ali mora imati osjećaja za ravnotežu između zaštite nacionalne sigurnosti i očuvanja ljudskih i gradanskih prava svakog pojedinca. On mora prepustiti profesionalcima da rade svoj posao i ne smije dopustiti da se tajne službe koriste za obračune političkih frakcija nove vlasti.

Mislite li da će nova vlast upravo u sređivanju stanja u obavještajnoj zajednici imati najviše posla?

- U ovome trenutku, tajne službe treći su problem po važnosti, odmah nakon gospodarskih i socijalnih pitanja. Novom ravnatelju trebat će tri do šest mjeseci da sredi stanje u tajnim službama.

Koji su preduvjeti za uspješan mandat novog ravnatelja HIS-a?

- Svakako treba poduzeti određene promjene u postojećim zakonima, ali i uvođenje parlamentarne kontrole. Do sada Sabor uopće nije imao nadzor nad radom tajnih službi i stoga treba uspostaviti pomnu kontrolu preko Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koje bi nadziralo rad obavještajnih službi i u pojedinim predmetima, primjerice osnivanjem istražnih povjerenstava.

Upravo oko afere “Dubrovačke banke” padali su brojni ravnatelji HIS-a, pa čak i sam Miroslav Tuđman. Valjda će se i sada to razriješiti...

- To nije više pitanje obavještajne zajednice, nego mehanizama pravne države koji napokon moraju profunkcionirati.

Kolika je u tome uloga predsjednika države?

- On se u ovom razdoblju ne smije olako odreći svojih ustavnih ovlasti. Stipe Mesić mora, u dogovoru s predsjednikom Vlade, težiti tranziciji tih ovlasti, njihovom postupnom smanjivanju. No svakako mora stalno dobivati informacije o djelovanjima tajnih službi.