Slobodna Dalmacija: 13. 2. 2000.

PROVALNA DRAMA NA KORČULANSKIM NAVOZIMA
Bivši škverani okupirali Inkobrod

Piše: Željan PETKOVIĆ

KORČULA — Skupina od četrdesetak prosvjednika bivših Inkobrodovih zaposlenika u subotu ujutro je ponovno ušla u zapečaćene navoze škvera, sprječavajući da se u kamion daruvarske registracije s prikolicom ukrca necarinjena oprema koju je svojedobno finska tvrtka MacGregor isporučila brodogradilištu za izradu brodskih poklopaca i odvede za potrebe novogradnje u poljsko brodogradilište.

Zaštitari, koje je nakon okončane inventure i postavljanja pečata na brodogradilište angažirao stečajni upravitelj Ivo Jukić iz Splita, nisu upotrijebili silu, propustivši masu prosvjednika na navoze. Nakon što je kamion koji je u petak navečer propušten u "žicu" od straha da mu ne stradaju gume izišao natovaren vani, prosvjednici su golim rukama prepriječili cestu prikolicom za teške terete, zakrčivši tako fizičkom preprekom put prema pogonu. Nakon toga korčulanski su se škverani pregrupirali ostavljajući pred vratarnicom svoje dežurne.

Kako smo doznali od nekolicine prosvjednika, u subotu je od dožupana Pera Cvjetovića stigla pismena obavijest u kojoj se drugi čovjek Županije zauzima za deblokadu brodogradilišta i odvoženje opreme. Ogorčeni škverani su šokirani time što u tom dopisu nema govora o isplati zaostalih plaća, te odbijaju razgovor o deblokadi.
Uspostavljen je i telefonski kontakt
s mr. Ivicom Nuićem, zamjenikom predsjednika Uprave zagrebačke Montmontaže, u kojemu je prosvjednicima ponuđeno djelomično ispunjavanje uvjeta — isplata plaća za studeni i isplata dijela plaće za svibanj prošle godine. Međutim, prosvjednici nisu prihvatili Nuićeve uvjete, ističući da imaju lošeg iskustva s prijašnjim Montmontažinim obećanjima.

Stav prosvjednika je kratak i jasan — deblokada brodogradilišta i ukrcaj robe tek onda kada se isplate sve zaostale plaće. Do tada će, ističu, škver biti blokiran jer je to jedino jamstvo ostvarenja njihovih prava.