Novi list: 14. 2. 2000.

TRAGOM TVRDNJI DA FRANJO TUĐMAN NIJE PLAĆAO POREZ

Hoće li Račan pokrenuti istragu?

Pročelnik Porezne uprave područnog ureda Zagreb Josip Lozančić nije se htio izjašnjavati je li Franjo Tuđman prijavljivao porez

ZAGREB - Tragom tvrdnji Branka Horvata pokušali smo od Josipa Lozančića, pročelnika Porezne uprave područnog ureda Zagreb, doznati je li Franjo Tuđman svake godine uredno prijavljivao svoj porez kao što to čine i svi drugi “obični” građani. No, do Lozančića nije bilo jednostavno doći. Nekoliko dana je svoje radno vrijeme provodio na sastancima i kolegijima, gdje je za nas bio nedostupan. I kad je već bilo gotovo sigurno da se s njim tako skoro nećemo čuti, našao je pet minuta vremena za pokoju rečenicu o Horvatovim tvrdnjama.

No, konkretniji je komentar, a kamoli potvrda ili pak demanti, izostao. Naime, Lozančić se pozvao na zakon koji mu zabranjuje davati bilo kakve informacije o poreznim obveznicima bilo kome. Doduše, postoji izuzetak kada ih može dati nadležnim tijelima (financijska policija i slično), ali kako novinari ne spadaju u tu skupinu, od potvrde/demantija ništa.

- Informaciju bih vam mogao dati kada biste imali odobrenje konkretne osobe o kojoj je riječ, a u ovom konkretnom slučaju spomenuto odobrenje trebala bi dati Tuđmanova obitelj - kazao je Lozančić, vješto izbjegavajući bilo kakav konkretan odgovor. Koliko je teško do takve informacije doći svjedoči i sam Lozančić, koji nam objašnjava hijerarhiju davanja sličnih obavijesti. Upućuje nas tako na ravnatelja, no odmah upozorava da ni ovaj ne može ništa reći bez odobrenja nadležnog ministra, a ovaj pak dopuštenje mora zatražiti od premijera, a ovaj opet za sve to skupa mora imati uistinu dobar razlog...

Zamislimo, primjerice, hipotetsku situaciju da je Franjo Tuđman pored svoje plaće primao i honorare od prodanih knjiga, (a jedan dio njih je, kako je sama priznala, njegova supruga Ankica svojedobno pohranila u Zagrebačku banku), te ih zaboravio prijaviti. Prema logici stvari porezna uprava podiže prijavu protiv dotičnog zbog izbjegavanja plaćanja (utaje) poreza, za što su predviđene prilično rigorozne kazne plus naknadno plaćanje duga državi. Tom smo logikom priupitali Lozančića može li se zaključiti da je s Tuđmanovim porezom sve u redu, s obzirom na to da prijave nema.

- Otkud vi znate da ona ne postoji? - zagonetno je upitao Lozančić, te je kroz smiješak dodao kako je prokužio da ga zaobilazno pokušavamo dovesti na “tanak led”, no ipak nam ništa ne može reći.

Čini se tako da će sve ostati samo na tvrdnji Branka Horvata, koji se i dalje nada da će nova vlast omogućiti pravnoj državi da se zamaše do svog maksimuma, a u protivnom će pasti na ispitu iz svojih obećanja.

S. VEJNOVIĆ