Večernji list: 14. 2. 2000.

ZASTUPNIK KAJIN PROTIV MINISTRA FIŽULIĆA

S 30.000 otkaza Račan gubi povjerenje

PULA - Komentirajući izjavu ministra gospodarstva Goranka Fižulića o povećanju nezaposlenih za 20.000 do 30.000 u Hrvatskoj, Damir Kajin u svojstvu potpredsjednika saborskog Odbora za gospodarstvo je rekao da je u Hrvatskoj najdelikatniji problem sanacija bankrotiranog gospodarstva. - Na neuspješnoj sanaciji gospodarstva pala je Matešina Vlada, a Račanova bi mogla izgubiti simpatije i dobar dio povjerenja građana ako se ostvare izjave ministra gospodarstva o kratkoročnom broju povećanja nezaposlenih za 20.000 do 30.000 - rekao nam je Kajin.

- Zbog odustajanja od sanacije poduzeća dvojbena bi mogla biti podrška građana Račanovoj Vladi. Ako bi odustajanje od programa sanacije značilo do 30.000 novih nezaposlenih, tome bi se moglo pridodati i veliki broj zaposlenih u mnogim poduzećima koja su posredno vezana za poduzeća kojima bi bila potrebna sanacija. Uz taj broj te redovni priliv nezaposlenih u Hrvatskoj moglo bi značiti da će od 340.000 nezaposlenih, koliko ih je bilo na početku konstituiranja nove Vlade, do kraja godine u Hrvatskoj biti oko 400.000 nezaposlenih. Ta mogućnost pravi je poziv na alarm - tvrdi Kajin i dodaje - U ovom trenutku nema ozbiljnijeg problema u Hrvatskoj nego što je pokušaj da se spasi barem jedno poduzeće i jedno radno mjesto. Vlada ne smije reći da je ne zanima sudbina bilo kojeg od tih poduzeća te da je jedina mjera koja se poduzima stečaj.

Dapače, misli Kajin, Vlada mora učiniti sve da do toga ne dođe, a za početak treba smijeniti postojeće nesposobne uprave i imenovati nove te pokušati deblokirati sustave vlastitim otpisom državnih potraživanja kao i jednokratnim kontroliranim pomoćima ili jamstvima da bi se dobili bankarski krediti. U međuvremenu Vlada mora osmisliti novu fiskalnu i carinsku politiku. Damir Kajin smatra da Sabor mora na plenarnoj sjednici otvoriti razgovor o stanju u gospodarstvu, a saborski Odbor za gospodarstvo mora o tomu zauzeti jasan stav, jer je činjenica da 50 posto građana koji ostaju bez posla zbog svoje dobi ne mogu više računati na bilo koje novo zaposlenje.