- HRVATSKOJ DEMOKRATSKOJ JAVNOSTI

- ČLANOVIMA BAD BLUE BOYSA

 Zagreb, 15.02.2000.

 

Odlaskom Tuđmanove diktature prve dolaze na red za ispravak najočiglednije nerazumnosti i gluposti bivšeg poretka kao što je mijenjanje ili oduzimanje imena udruga, klubova ili političkih stranaka. Slučaj oduzimanja nogometnog kluba “Dinamo” 25. lipnja 1991. godine, na dan proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske i uoči izbijanja velikosrpske agresije, pokazao je svim mislećim glavama u domovini ali i šire, da je Tuđman ne samo neshvatljivo politički kratkovidan i zaostao, već da uopće ne razumije, da uloga predsjednika države nije miješati se u autonomnu volju članstva nogometnog kluba ili bilo koje druge udruge ili stranke. Koliko je ovim svojim postupanjem slabio moral i obrambenu sposobnost zemlje u ratu, stvar je slobodne procjene, ali je činjenica da je oduzimanjem imena “Dinamo” njegovim navijačima, za sebe ali i za Hrvatsku proizveo prvorazredan politički problem, kojim je potvrdio da od demokratskog društva neće biti ostvareno ni prvo slovo, dokle god on bude vladao.

Ohrabren svojom samovoljom i nedostatkom odgovarajućeg otpora njegovoj dikatorskoj volji i samovlasti, Tuđman je 28. rujna 1993. godine, dakle dvije godine nakon oduzimanja imena “Dinamo”, članstvu i vodstvu Hrvatske stranke prava, oduzeo pravo na ime, registraciju, parlamentarni status i javni nastup, što traje sve do dana današnjeg. Naime, na čelo Hrvatske stranke prava, Tuđman je postavio skupinu svojih plaćenika predvođenih ozloglašenim lažnim magistrom Đapićem, uz čiju je pomoć srozao i ponizio ugled i značaj stranke kao nikada u njezinoj stočetrdesetogodišnjoj povijesti.

Čestitajući svim članovima kluba “Dinamo” a posebno članovima BBB povratak oduzetog im imena, želimo obavijestiti najširu demokratsku javnost da je deseta obljetnica obnove rada Hrvatske stranke prava oca Domovine dr Ante Starčevića, dne 25. veljače 2000. godine, najbolja prigoda da nova vlada RH, ispravi ovaj zločin nad Hrvatskom strankom prava i vrati ovu stranku njezinim obnoviteljima i legalno izabranom vodstvu nakon dugih sedam godina progona i zabrane.

Ovo je zahtjev za poštivanjem Ustava, zakona i temeljnih političkih i građanskih prava, ovo je zahtjev za uspostavom istinskog a ne prividnog višestranačja u našoj državi.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861