Vjesnik: 15. 2. 2000.

Fižulićeva najava novih otkaza dogovorena u Vladi, ili njegov gaf?

Pita to čelnik SSSH Jurić, koji Fižulićevu najavu smatra podvalom hrvatskim radnicima i biračkom tijelu / Zbog najave otpuštanja samo će brže sagorjeti fitilj socijalne bombe, smatra predsjednik URSH-a Kunst / Takav rez u gospodarstvu je neminovan, smatra čelnik HUP-a Ivančević

ZAGREB, 14. veljače - Ministar gospodarstva Goranko Fižulić izjavio je prošlog petka da će Vlada kratkoročno morati povećati broj nezaposlenih za 20 do 30.000, kako bi se zatim moglo početi s novim zapošljavanjem. Val stečajeva je neizbježan, otvoreno je najavio Fižulić, te rezolutno poručio kako država neće iz proračuna izdvojiti ni kunu za sanaciju poduzeća. Na ministrovu izjavu odmah je reagirao Damir Kajin, potpredsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, rekavši da bi zbog 30.000 otkaza, ostvari li se Fižulićeva najava, Račan mogao izgubiti povjerenje građana. Vlada ne smije reći da ju ne zanima sudbina poduzeća u sanaciji, već mora učiniti sve da ne dođe do stečaja i otpuštanja ljudi, kazao je Kajin, koji drži da bi se o stanju u gospodarstvu moralo hitno raspraviti u Saboru.
Nakon Kajinove reakcije brojni su novinari u ponedjeljak pokušali doći do ministra Fižulića, ali je poruka za sve bila da ministar neće dati izjavu. Umjesto toga, najavio je za utorak konferenciju za novinare. Dok se čeka pojašnjenje ministra, na njegove su najave žestoko reagirali i sindikati. »U čije ime i na temelju čijeg gospodarskog programa govori ministar gospodarstva? Progovara li to dosad prikriveni liberalni menadžer ili je riječ o nesporazumu na relaciji Račan-Fižulić?«, pita predsjednik SSSH Davor Jurić, koji je u ponedjeljak reagirao priopćenjem.
»SSSH najenergičnije odbacuje Fižulićevu izjavu i smatra ju podvalom radnicima i biračima«, ističe Jurić i podsjeća da koalicija stranaka kojoj pripada i Fižulić nije biračima obećavala nova otpuštanja i stečajeve, već ubrzano novo zapošljavanje, gospodarski rast i oporavak, na osnovu čega je i izborila uvjerljivu pobjedu. Jurić traži od Fižulića da javnosti pobliže objasni kako je došao do brojke od 30.000 radnika koje treba otpustiti i je li u proračunu osiguran novac za naknade za toliki broj nezaposlenih. »Tražimo nedvosmislen odgovor je li izjava Fižulića rezultat dogovora u Vladi ili je to njegov nepromišljeni gaf«, kaže Jurić. On upozorava Vladu da će realizaciju Fižulićeve izjave smatrati jednostranim raskidom Ugovora za pravednu Hrvatsku koji je SSSH prije izbora potpisao sa šestoricom, te da će SSSH poduzeti sve oblike sindikalne borbe kako bi onemogućio takve Vladine poteze.
»To je još jedna nespretna izjava Fižulića. Zbog najave otpu
štanja samo će brže sagorjeti fitilj socijalne bombe, jer se stvara strah i panika među radnicima. Ljudi su glasali za promjene zato što su od nove Vlade očekivali da neće ići s intenziviranjem stečajeva i otpuštanja kao dosad, već da će zaustaviti otpuštanja i neisplatu plaća«, ističe čelnik URSH-a Boris Kunst. »Nastavi li se s otpuštanjima, socijalni nemiri su neizbježni. Dok Vlada nema kvalitetne mehanizme socijalne zaštite za otpuštene, bacanje radnika na cestu bilo bi samoubojstvo nove Vlade«, upozorava Kunst. URSH inzistira da se poduzeća kroz programirane stečajave saniraju uz nastavak proizvodnje i zadržavanje radnika na poslu.
»Mislim da ministar Fižulić nema puno prostora za manevar. HUP, naime, smatra da je takav "rez" u gospodarstvu neminovan. Bolje je da poduzeća koja su izgubila tržište i ne posluju profitabilno otpuste tehnološki višak, nego da trajno budu na skrbi poreznih obveznika«, rekao je za Vjesnik glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca Željko Ivančević. Prema njegovim riječima, t
rošak sanacije poduzeća znatno je veći od troška zbrinjavanja otpuštenih radnika. Osim toga, riječ je o kratkoročnoj mjeri koja predstavlja tek prvi korak u raščišćavanju gospodarskih tegoba. Krajnji je cilj te mjere rasterećenje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Na pitanje je li realno očekivati i znatno veći broj otpuštanja, Ivančević odgovara potvrdno.
»Ovaj je Fižulićev pristup optimističan i najvjerojatnije je vezan uz očekivanje da će mnogi otpušteni uskoro naći nova radna mjesta. No, u našim poduzećima danas ima znatno veći višak zaposlenih od onog o kojem govori ministar«, ističe Ivančević i ukazuje na brodogradnju, Inu i druga javna poduzeća. Po njemu, polazna točka u određivanju viška radne snage trebao bi biti »broj radnika koji rade a ne primaju plaću«, a njih je oko 120.000.

Ljubinka Marković i Adriano Milovan