Jutarnji list: 15. 2. 2000.

REVIZIJA IMOVINE Inicijativa IDS-a za konfiskaciju imovine dužnosnika stečene kaznenim djelom

Nevenkin Netel i Dejanova banka

Nevenka Tuđman je bila suvlasnica tvrtke Netel koja se bavila trgovinom uvoznim pićima, cigaretama, kućanskim aparatima, sportskim rekvizitima… Poslovni prostor Netela u Zvonimirovoj 4 u Zagrebu, odnosno u prostorijama Ministarstva obrane. Nakon što je tvrtka Netel likvidirana, osnovala je trgovačku kuću TNT PLUS d.o.o. Vlasnica je i tvrtke Kornet koja kornetima za sladoled opskrbljuje Ledo. Do 1990. godine Nevenka Tuđman je radila kao službenica Leksikografskog zavoda.

Unuk pokojnog predsjednika Tuđmana Dejan Košutić također se bavio trgovinom, a potom je otvorio streljanu Domagojevi strijelci. Suvlasnik je Kaptol banke i osnivač investicijskog fonda Kaptolinvest. Dr Franjo Tuđman je krajem svibnja 1992. godine za 214.000 maraka otkupio vilu u Nazorovoj 59, na koju je obitelj prije toga imala stanarsko pravo. Vila je kasnije nadograđena, a prošireno je i obiteljsko zemljište. U čitavoj obitelji jedino najstariji sin prof. dr. Miroslav Tuđman nije otišao u poduzetničke vode.

 

Kajin predlaže utvrđivanje podrijetla imovine obitelji pokojnoga predsjednika

U odnosu na nadležnost saborske komisije koja bi se bavila revizijom imovine obitelji dr. Tuđmana, prof. dr. Horvatić je rekao da komisija može samo upozoravati na nepravilnosti koje je uočila. ‘Ako je riječ o kaznenom djelu, onda je to u nadležnosti Državnog odvjetništva, a ako se radi o prekršaju, onda je to posao financijske policije koja također predmet prosljeđuje državnom odvjetniku’

Piše: Ivanka Toma

ZAGREB - Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin predložio je da se izvrši revizija imovine novih političara u vrhu državne vlasti te imovina obitelji pokojnog predsjednika dr Franje Tuđmana.

Kontrolu podrijetla imovine provela bi Agencija za reviziju i kontrolu privatizacije, u čiju bi upravu Sabor imenovao predstavnika svake parlamentarne stranke. Ako bi se pokazalo da je bogatstvo obitelji Tuđman stečeno na nezakoniti način, ili korištenjem državnog položaja, onda bi se trebala konfiscirati, zaključio je Kajin.

Nužan sudski postupak

- Namjera je dobra, no pravna država zahtijeva određeni postupak. Bitno je utvrditi da je ta imovina stečena protuzakonitim radnjama ili kaznenim djelom. Tek ako se u sudskom postupku utvrdi da je imovina stečena kaznenim djelom njezino oduzimanje može biti pravno utemeljeno, ali se imovina može oduzeti sudskom odlukom - prokomentirao je inicijativu šef Katedre za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu prof. dr. Željko Horvatić. Dodao je kako vjeruje da je Damir Kajin vjerojatno i mislio na takvo provođenje postupka.

Što piše u članku 82. Kaznenog zakona

Pojasnio je da naše kazneno zakonodavstvo ne predviđa konfiskaciju imovine, ali bi se eventualno mogao primijeniti članak 82. Kaznenog zakona koji propisuje da se nezakonito stečena imovinska korist oduzima sudskom odlukom kojom se

utvrđuje da je počinjeno kazneno djelo. To bi moglo biti djelo zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, zloporaba položaja, prevara ili bilo koje drugo zakonom zabranjeno djelo na osnovi kojega se protupravno stjecala imovina.

U odnosu na nadležnost saborske komisije koja bi se eventualno bavila revizijom imovine obitelji dr Tuđmana, prof. dr Horvatić je rekao da komisija može samo upozoravati na nepravilnosti koje je uočila. "Ako je riječ o kaznenom djelu, onda je to u nadležnosti Državnog odvjetništva, a ako su posrijedi prekršaji ili privredni prijestupi, onda je to posao financijske policije koja u konačnici također predmet prosljeđuje državnom odvjetniku".

Poslovno carstvo Stjepana Tuđmana

Najveće poslovno carstvo u obitelji Tuđman izgradio je mlađi sin pokojnog predsjednika Stjepan Tuđman koji je u proteklih deset godina razgranao svoje poslove u trgovini, ugostiteljstvu, filmskoj industriji i hotelijerstvu. Poslovni imperij počeo je graditi kao vlasnik poduzeća Domovina d.d. koje je danas glavni dobavljač hrane za restorane Studentskog centra. Vlasnik je i atraktivnih zagrebačkih kafića Thalie u Teslinoj, bivšeg Bangkoka u Deželićevu prilazu, bistroa HNK na Trgu maršala Tita, kafića Plaza u Gajevoj ulici, restorana Lady Šram u Mesničkoj. Vlasnik je poduzeća Metalis iz Donje Stubice, a upravljao je i hotelom Matija Gubec u Stubičkim Toplicama te hotelom Ublima na Lastovu. Uz to je i suvlasnik tvrtke Aurora koja ima licencu za rent-a-car te vlasnik producentske kuće Patria film. Do 1990. godine Stjepan Tuđman je radio kao komercijalist u Agrokoki.