Novi list: 15. 2. 2000.

ŠIBENIK I PRIMOŠTEN POTRESAJU ŠTRAJKOVI: NASTAVLJEN ŠTRAJK U REMONTNOM BRODOGRADILIŠTU ŠIBENIK I PROSVJEDI U HOTELSKOJ KUĆI PRIMOŠTEN

ŠTRAJK DO KONAČNOG ISPUNJENJA ZAHTJEVA

Oko 400 zaposlenih u Remontnom brodogradilištu nastavilo je jučer još 10. veljače započeti štrajk. Ni oko 320 radnika u “Primoštenu” ne vjeruje da je konačno privedena kraju prodaja njihova poduzeća dr. Varošancu, unatoč potvrdi iz HFP-a

ŠIBENIK - Oko 400 zaposlenih u Remontnom brodogradilištu Šibenik, nastavilo je jučer još 10. veljače započeti štrajk, iako će danas predstavnike Vjerovničkog vijeća, Uprave i Nezavisnog sindikata zaposlenika tog poduzeća, primiti ministar gospodarstva Goranko Fižulić. Ovisno o rezultatima tog sastanka, štrajkački odbor će zajedno sa zaposlenima donijeti odluku o prekidu ili nastavku štrajka, kazao je prije odlaska u Zagreb predsjednik sindikata Branko Peran. Zaposleni u šibenskom Remontnom brodogradilištu, traže poštivanje odredbi iz kolektivnog ugovora, isplatu zaostalih plaća (u međuvremenu dobili su polovinu plaće i putne troškove za prosinac prošle godine), zahtijevaju očitovanje o statusu poduzeća koje je još uvijek u vlasništvu države i upozoravaju da je uprava svojim načinom poslovanja u posljednjih pet godina poduzeće dovela na rub propasti. Takvo stanje stvara sve veću nesigurnost i strah od gubitka radnih mjesta. Iako je već prvog dana štrajka direktor Remonta Vladimir Lipović tražio da se štrajk prekine, jer je poduzeće pred potpisivanjem, kako je rekao vrlo značajnog ugovora, koji ako se ostvari, Remont može izvući iz trenutačne teške situacije, zaposlenici ne vjerujući u takvu mogućnost, nisu željeli prekinuti štrajk.

Ni oko 320 radnika u hotelskoj kući “Primošten”, ne vjeruje da je konačno privedena kraju prodaja njihova poduzeća dr. Stjepanu Varošancu, o čemu je prošlog tjedna ipak stigla potvrda iz Hrvatskog fonda za privatizaciju. Sve dok ne budu u to sigurni, svakodnevno će i dalje prosvjedovati od 8 do 12 sati ispred Upravne zgrade poduzeća, u koju ulaz nikomu nije dozvoljen. Sindikat i zaposleni u HTP-u Primošten, traže, naime, da se konačno završi privatizacija koja se odugovlači gotovo godinu dana, a ako se to uskoro ne riješi traže sazivanje Izvanredne skupštine dioničkog društva. Zahtijevaju i smjenu Nadzornog odbora poduzeća i predsjednika Uprave poduzeća, te poništenje menadžerskog ugovora s direktorom koji je samo dva dana prije odluke Vlade o prodaji poduzeća, Nadzorni odbor na pet godina potpisao s direktorom Ivanom Sožom.

Prema nepotvrđenim saznanjima sindikalista, u Fondu za privatizaciju tijekom ovog tjedna, trebao bi biti održan sastanak s dr. Stjepanom Varošancem, oko detaljnijeg utvrđivanja uvjeta pod kojima bi on preuzeo većinski paket dionica HTP-a “Primošten”, a Sindikat je u međuvremenu zatražio od direktora poduzeća da se zbog nastale situacije pobrine za prehranu 130 prognanika u Hotelu “Marina – Lučica”. Oni su hranu jučer dobili, ali su zalihe pri kraju, o čemu je obaviješten i Regionalni ured za prognanike i izbjeglice u Šibeniku. (N. FRIGANOVIĆ)