Večernji list: 15. 2. 2000.

IZJAVA MINISTRA GOSPODARSTVA O POVEĆANJU BROJA NEZAPOSLENIH IZAZVALA OŠTRE REAKCIJE
Degen: Fižulić prijeti retorikom HDZ-ovih ministara

ZAGREB - U povodu izjave ministra gospodarstva Goranka Fižulića o novoj politici Vlade, koja će neminovno povećati broj nezaposlenih za 20.000 do 30.000, predsjednik Akcije socijaldemokrata Hrvatske Silvije Degen poslao je medijima priopćenje u kojemu pita Vladu je li njezin ministar na svoje mjesto došao kao "upravitelj hrvatskog gospodarstva koji će vršiti stečajeve i likvidacije preostalih poduzeća te potjerati radnike u Zavod za zapošljavanje, ili kao osoba koja će raditi na programu gospodarskog ozdravljenja i privrednog rasta".

Bilo bi korektno, zaključuje predsjednik ASH-a, da je dvočlana koalicija te prijetnje, izrečene govorom HDZ-ovih ministara, izgovorila prije izbora kako se građani ne bi zavaravali.
Na izjavu ministra Fižulića jučer se dopisom medijima oglasio i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, čiji predsjednik Davor Jurić upozo
rava kako SSSH tu izjavu smatra podvalom biračkom tijelu koje je glasovalo za dvočlanu koaliciju čija obećanja nisu sadržavala nova otpuštanja i stečajeve, nego ubrzano zapošljavanje, gospodarski rast i oporavak. Jurić traži objašnjenje o tome je li ta izjava rezultat dogovora u Vladi RH ili ministrov gaf te dodaje kako će ostvarenje Fižulićeve ideje smatrati raskidom Ugovora za pravednu Hrvatsku koji je SSSH potpisao s oporbenom šestorkom. (dla)