Jutarnji list: 16. 2. 2000.

Obitelj Tuđman Poduzetnička carstva Nevenke i Stjepana Tuđmana te Dejana Košutića nakon promjene vlasti

Domovina Holding: problemi u naplati

Stjepan Tuđman planira zaokružiti poslovanje i raditi samo s pouzdanim platišama, Nevenka će i dalje proizvoditi kornete za Ivicu Todorića, a banka Dejana Košutića može poslovati zahvaljujući dokapitalizaciji sa 3,3 milijuna kuna koja je stigla iz Brodsko-posavske banke

Piše Andrea Koščec

Saborski zastupnik Damir Kajin već dugo najavljuje reviziju imovine obitelji Tuđman, što je ovih dana pozdravila i supruga pokojnog predsjednika Ankica. Najavila je čak da će zahtijevati od vlade utvrđivanje imovinskog stanja cijele obitelji, kako bi se obitelj "prestala blatiti" tezama o nezakonitom bogaćenju, utaji poreza...

Unatoč takvim Ankičinim željama, činjenica je da je obitelj Tuđman, otkad je Franjo Tuđman postao predsjednik, krasila poduzetnička crta. Neki su bili više, neki manje uspješni, ali novac se okretao. U poduzetničkim vodama okušali su se sin Stjepan, kći Nevenka te njezin sin Dejan.

Svi su počeli trgovinom

Svi poduzetnici u obitelji Tuđman započinjali su trgovinom. Toj djelatnosti zasad je ostao vjeran samo Stjepan Tuđman sa svojim holdingom, dok su se i Dejan i njegova majka preorijentirali: Dejan na bankarstvo, a Nevenka na proizvodnju izradu korneta za sladolede.

Je li nakon smrti predsjednika Tuđmana i poraza HDZ-a na izborima započelo urušavanje poslovnih sustava njegovih nasljednika? Za sada nema takvih pokazatelja, osim što je jasno da nestaje velika pompa oko njihovih poslovnih pothvata, kao što više ne privlače niti medijsku pozornost kao privatne osobe.

Iz Domovina Holdinga, tvrtke u većinskom vlasništvu Stjepana Tuđmana, demantirali su uvriježeno mišljenje kako je riječ o velikom poslovnom sustavu.

- Domovina Holding nije veliki poslovni sustav, čak niti srednji, nego mali istaknuli su u toj tvrtki. Što se tiče problema u poslovanju, rekli su kako vjeruju da su problemi u poslovanju i naplati bili vrlo slični kao i kod ostalih tvrtki, posebno u naplati. No, zato razmišljaju o zaokruživanju cjeline.

- S obzirom na to da smo tvrtka koja se bavi djelatnošću trgovine i usluga, u sljedećem razdoblju više ćemo pozornosti posvetiti orijentaciji na rad s partnerima koji će moći osigurati redovitost plaćanja. U radu ćemo dati naglasak na nuđenju usluga, po mogućnosti kao zaokruženi servis potencijalnim kupcima od konzaltinga do izvedbe ključ u ruke - najavljuju iz Domovine.

Nevenka Tuđman je nakon “uzleta” u poslovnom svijetu s trgovinom na atraktivnoj lokaciji u Zvonimirovoj ulici metropole, navodno bila nezadovoljna iako je za najam njezina tvrtka Netel plaćala samo 10,5 njemačkih maraka po četvornom metru. Prema riječima Ivice Todorića, vlasnika koncerna Agrokor, došla mu je s inicijativom da proizvodi "tuljke" za sladolede.

Novi zakon o bankama

- Rekla mi je kako zna da se korneti za sladolede uvoze iz inozemstva i upitala ima li mogućnosti da se kod nas pokrene proizvodnja. Mi smo pristali jer i za Ledo je to dobar potez - nedavno je priznao Todorić. Na pitanje namjerava li nastaviti surađivati s Nevenkom odgovorio je: - Apsolutno, ona je jedan od stotine dobavljača sirovina našim tvrtkama. Taj posao radi vrlo korektno i nema razloga da se suradnja ne nastavi.

Za sada se ne vide velike promjene niti u Kaptol banci, čiji je predsjednik Uprave i jedan od većih dioničara predsjednikov unuk Dejan Košutić. Banku je nedavno sa 3,3 milijuna kuna dokapitalizirala Brodsko-posavska banka, kako bi Kaptol u ovoj godini zadovoljila kriterije novog zakona o bankama i u skladu s tim mogla obavljati poslove platnog prometa u zemlji, kreditne poslove u inozemstvu i ostale financijske usluge.

U igri su bile tri mogućnosti. Najavljivalo se da će Dejan Košutić sam dokapitalizirati banku, da bi to mogla učiniti Kreditna banka Ivice Todorića, ali je skupština dioničara Kaptol banke zadnjih dana 1999. izabrala Brodsko-posavsku banku kao institucionalnog investitora, koja je uplatila 3,3 milijuna kuna. Tom se transakcijom temeljni kapital Kaptol banke povećao na 61 milijun kuna. Što se tiče ostalih njezinih aktivnosti, prema najavama iz banke, "stanje je redovno": izbacuju se novi bankarski proizvodi na tržište, širi se asortiman usluga, odobravaju se krediti.

Bankarske je krugove najviše bila iznenadila dokapitalizacija Kaptol banke. Gabrijel Sentić, predsjednik Uprave Brodsko-posavske banke, to je, navodno, učinio uvjeren kako će taj potez pomoći njegovoj matičnoj kući. No, političke okolnosti su se promijenile, a Kaptol banka samo je još jedna mala banka u Hrvatskoj.