“NOVI LIST”

N.r. gl. uredniku

g.Zdenku Manceu

Zagreb, 16.02.2000.

 

POŠTOVANI GOSPODINE MANCE!

Čestitamo Vam na ustoličenju za novog glavnog urednika političkog dnevnika “Novi list”.

Želimo Vam sreće i mudrosti kako biste nastavili tamo gdje je stao najbolji glavni urednik jednih hrvatskih novina, pokojni gospodin Vičević: “Novi list” s jednom od najvećih naklada u zemlji, “Novi list” s nakladom koja raste, list profesionalnih novinara i list otvoren za demokratsku političku tribinu svih građana i demokratskih političkih stranaka, bez obzira na ideologiju, program, socijalu vjeru, etnikum, spol, ili boju kože. Neka “Novi list” bude list hrvatskog naroda koji će građanima prenositi vijesti, istinite informacije i najnovije novosti, i koji će kritički komentirati politiku u Hrvatskoj.

Pozivamo Vas na političku kritiku kako biste mogli biti, kako američki novinari znaju reći, “pas čuvar” koji će budno motriti, a ako zatreba i zalajati i preventivno ugristi članove Vlade ako budu privatne interese stavili iznad javnih, ako budu bili korumpirani, ako budu bahati, ako bi imali tamnu prošlost kršenja ljudskih prava, ako bi skliznuli u kriminalno podzemlje ili zaboravili na demokraciju, ljudska prava, socijalnu zaštitu nemoćnih ili dobili amneziju predizbornih obećanja kojima su populistički kupovali glasove birača. Američki novinari kao “psi čuvari” postali su jedni od najsnažnijih čuvara američkog naroda i Sjedinjenih Američkih Država te time i patrioti svoje zemlje. Ne slučajno ih se naziva četvrtom silom – pored zakonodavne sile vlasti Kongresa, sudbene sile vlasti Vrhovnog suda i sile vlasti predsjednika SAD odnosno predsjednika sile izvršne vlasti američke Vlade.

Kao što znate, Hrvatska stranka prava 1861. borila se od 1861. godine za pravo hrvatskog naroda na njegovo državno pravo i za pravo hrvatskih građana na ravnopravnost pred zakonima Hrvatske bez obzira na vjeru i etničko porijeklo. Time je jedini Otac domovine Ante Starčević odveo Hrvatsku u krug civilizacije Zapada koja se osim na kršćanskoj civilizaciji temelji i na pravnim zakonima (Bill of Rights) kao dostignućima Američke revolucije (1776.) i Deklaracije o ljudskim pravima Francuske revolucije (1789.) Politička stranka Prava bori se za bilo koje čovjekovo pravo bez obzira na spol i za bilo koje pravo građana, posebno za građanske slobode. Zato smo kao prva politička straka principijelno i podržali Forum 21 i pravo hrvatske javnosti na javne elektroničke i tiskovne medije. I sada smatramo kako političari moraju maknuti svoju “šapu” s medija kako ne bi dolazilo do obmane i zavođenja ljudi kao u vrijeme Goebbelsove propagande. Isti kriterij tražiti ćemo i za nas kada budemo bili na vlasti izabrani na demokratskim izborima od biračkog tijela dijela hrvatskog naroda kao punoljetnih državljana i građana Republike Hrvatske.

Što se tiče odnosa bivšeg glavnog urednika “Novog lista” prema nama (dezignirajući Branko Mijić), vjerujemo kako će prestati ružna praksa bojkotiranja naše stranke u mediju “Novog lista”, i to zbog, navodne, političke nepodobnosti. Tko je demokrat bio, ostao i namjerava ostati, a što članovi naše stranke i njen predsjednik Dobroslav Paraga jesu, imaju pravo biti ravnopravno tretirani od glavnih urednika bilo kojeg medija. To znači kako smo spremni na kritiku na naš račun, ali nismo spremni prihvatiti poznatu “hrvatsku šutnju” o nama kao da ne postojimo, kao da govorimo zidovima. Kao antitotalitarna stranka za demokraciju (kako antikomunistička tako smo i antifašistička stranka) imamo pravo biti ravnopravni sa svim ostalim demokratskim političkim strankama. Molimo Vas primite to na znanje kao prilog demokraciji i nemojte (više) bojkotirati naše tiskovne konferencije i općenito političko, za sada višom silom izvanparlamentarno, oporbeno djelovanje, jer je barem naša stranka uvijek bila otvorena prema novinarima kao mostu prema javnosti.

Nemojte zaboraviti kako je upravo HSP (1993. godine) oteta svome članstvu i predsjedniku Paragi, stranka koja je zabranjena i kao takva od vrhovnika poklonjena pravaškom Judi, kradljivcu i lažljivcu Anti Đapiću. Upravo stoga HSP 1861. danas nije parlamentarna stranka. Vidjet ćemo hoće li se lijeva oporbena – danas vladajuća - Šestorica afirmirati i iz ladice Ministarstva pravosuđa izvaditi naše pravne žalbe i slučaj Hrvatske stranke prava prepustiti neovisnom sudu. Bio bi to veliki doprinos izgradnji pravne države i uspostavljanju višestranačkog sustava u našoj Republici.

Primite prijateljski pozdrav od istinskih Pravaša i predsjednika naše stranke, gospodina Parage.

Ured za odnose s javnošću, Goran Jurišić