Novi list: 16. 2. 2000.

MINISTAR FIŽULIĆ O NAJAVI 30.000 OTKAZA

Mi smo zemlja na rubu stečaja

ZAGREB – “Da, borimo se za svako radno mjesto, ali svjesni smo da će još neko vrijeme broj Ijudi na Zavodu za zapošljavanje biti svakog dana sve veći. Ova je zemlja na rubu stečaja, a mi smo takvo stanje zatekli”, ustvrdio je Goranko Fižulić, ministar gospodarstva odgovarajući jučer na napade koji su uslijedili nakon njegove prošlotjedne najave vala stečajeva i zatvaranja 20 do 30 tisuća radnih mjesta. Odgovarajući na novinarska pitanja Fižulić je naglasio kako Vlada ne želi stvarati nove socijalne napetosti, niti nove slučajeve, ali traži razumijevanje javnosti i sindikalnih središnjica. U kojim se rokovima, makar okvirno može očekivati zaustavljanje trenda rasta nezaposlenosti, nemoguće je predviđati. “Još ne vidim taj dan. No, ne uspijemo li to ostvariti do konca godine, onda ja ne moram sjediti u ovoj fotelji. Neka to čini neko drugi", ustvrdio je ministar gospodarstva.

Očekivanja javnosti da će s danom promjene vlasti početi teći “med i mlijeko”, nerealna su, kao što su nepotrebne i neumjesne kritike koje se posljednih dana adresiraju u prvom redu na račun ministra gospodarstva. On, pak, poručuje kako je stanje državnih financija “više nego mizerno i jadno, a državni brod je jako nagnut”. Pitanje je, kako reče Fižulić, koliko duboki rez Vlada može povući i što će s tim rezom sve odsjeći.

Govreći o stečaju, Fižulić je ustvrdio kako je to pitanje godinama u Hrvatskoj bauk, jer ga svi doživljavaju kao likvidaciju i gubitak radnih mjesta. Međutim, ministar gospodarstva poručuje kako je u proceduru krenulo nekoliko predizbornih obećanja - od zakona o poticanju inozemnih ulaganja do izmjena zakona o stečaju. T'ako će se u stečajni zakon ugraditi tzv. “chepter 11”, prema kojem tvrtke u predstečajnom postupku putem kontrole vjerovnika mogu zadržati proizvodnju i zaposlenost. Koliko je, pak, poduzeća u zemlji zrelo za otvaranje stečaja, još je nepoznanica.

G. GALIĆ