Jutarnji list: 17. 2. 2000.

METKOVIĆ GRAD STRAHA Ilija Vukša svjedoči o poslovno-političkoj suradnji Jamba, župana Šprlje i predsjednika suda

JAMBO, POVEZAN SA ŠPRLJOM I BEBIĆEM, PRIJETIO MI JE PIŠTOLJEM U SVOJEM UREDU

Jambo mi je triput slao financijsku policiju, a u kriminalističkoj policiji sam bio tridesetak puta. Rekao bih da je Metković i u ratu bio miran grad, ali s njegovim dolaskom za gradonačelnika 1997. godine uvele su se kategorije straha, prijetnji, ucjena, prijevara, premlaćivanja i miniranja automobila kao nedavno direktoru Razvitka Jerkoviću

Piše: Jadran Kapor

DUBROVNIK - Nakon što je Jutarnji list pisao o aferi Mehanika u koju je umiješan i gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo, u ponedjeljak je tajno i bez ikakve odluke Županijskog poglavarstva raskinut ugovor kojim je županijska Uprava za ceste preuzela nekretnine te tvrtke.

Mehanika je bila prisiljena odreći se svojih nekretnina da bi županijskoj Upravi za ceste vratila 2,7 milijuna kuna duga, no ugovor je farsa iza koje, tvrdi direktor Mehanike Ilija Vukša, uz Jamba stoje dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje (SDP) i predsjednik suda u Metkoviću Davor Bebić.

Četvorni metar dobiven za 100 DEM

Po iznimno povoljnoj cijeni od stotinjak DEM po četvornom metru Uprava za ceste postala je vlasnik upravne zgrade, proizvodne hale i veće čestice zemljišta koja se nalazi uz Jambovo poslovno carstvo. Pri tom su Mehanikina dugovanja, tvrdi Vukša, prenapuhana jer je dio njih zastario kao što su zastarjela potraživanja Mehanike prema MORH-u.

Zanimljivo je da je sastavljač spornog ugovora, odvjetnik Branko Čutura, umjesto goleme provizije od 30 posto potraživanog iznosa (820.000 kuna) stekao pravo vlasništva nad trećinom Mehanikinih uknjiženih nekretnina. Vukša nas je izvijestio da je sporni ugovor tajno i bez njegova znanja raskinut u nazočnosti bivšeg direktora županijske Uprave za ceste Joze Butigana, gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba, predsjednika suda u Metkoviću Davora Bebića te odvjetnika Lubine i Čuture.

- Mene kao direktora Mehanike nisu zvali, iako sam 28. rujna prošle godine odvjetniku poslao izričit nalog da se ništa ne poduzima bez moga znanja. Nije mi bilo jasno kako smijenjeni ravnatelj ŽUC-a može raskinuti ugovor a on mi je na to pitanje odgovorio da mu je župan dao pismeno ovlaštenje za raskid ugovora. Čudi me takvo županovo ponašanje s obzirom na to da je od početka bio upoznat s razvojem događaja, jednako kao Jambo i Davor Bebić. Uostalom, on e Butigana i smijenio zbog potpisivanja tog ugovora ili zbog toga što je on taj ugovor pokazao novinarima. Ja sam prije uvjeren u ovu drugu mogućnost jer je Šprlje još od 20. rujna prošle godine znao da se ovrha i sporazum o naplati potraživanja provode u jednom danu, a to nije po zakonu.

Kako je potpisan ugovor? Naime, vi ste osobno samo tri mjeseca kasnije tražili raskid tog ugovora.

- Detalji su ugovoreni u Jambinom uredu, a on mi je pritom rekao da je župan Šprlje sa svime upoznat. Ja sam u uredu potpredsjednika Općinskog suda u Metkoviću Mate Šiljega taj ugovor potpisao.

I vjerojatno ste ga prije toga pročitali?

- Nisam ga pročitao jer nisam vjerovao da bi župan mogao raditi protiv interesa županijske Uprave za ceste i protiv Mehanike. Slažem se da me to ne opravdava, ali kažem vam da je sve radeno uz županovu suglasnost i da sam u to vjerovao.

Metković živi u strahu

Što je bilo s vašim zahtjevom da se ugovor raskine?

- Kad sam shvatio daje ugovor štetan i za ŽUC i za Mehaniku, tražio sam od predsjednika Općinskog suda Davora Bebića i Šprlje da se ugovor raskine.

Međutim, do danas Mehanika nije dobila nikakav odgovor na taj zahtjev. Sad se događaju neke čudne stvari. Potpredsjednik suda Mate Šiljeg, koji je ovjerio sporni ugovor, poslao mi je poziv za sudsku raspravu zakazanu za 8. ožujka. Riječ je opet o tom ugovoru, ali sada kad je ugovor raskinut ne znam zašto me zovu na sud.

Najprije ste tražili da se ugovor raskine, a sada kad je to učinjeno ponovno niste zadovoljni.

- Imam svjedoke koji će potvrditi da mi je Jambo rekao da će preko mene živog ili mrtvog spojiti Klaonicu (dio tvrtke Jambo, op. a.) s Mehanikom. Dva ili tri puta prijetio mi je pištoljem u uredu njegove tvrtke.

Mome je radniku, koji mu se požalio što ne prima plaću, rekao: "Upucaj Vukšu, nećeš za njega ništa odgovarati". Jedan je Vukša, moj brat, poginuo u ratu, a meni sada prijeti najveći ratni profiter od Istre do Prevlake i to s dvojicom poslovnih suradnika, Bebićem i Šprljom. Kako nisam imao nikakvu zaštitu bilo me strah da ne doživim sudbinu Nikole Vučkovića, bivšeg direktora Razvitka, kojeg su dva batinaša za 5000 maraka prebili u njegovom stanu. Raskid ugovora nije napravljen da se zaštite interesi Mehanike i ŽUC-a, nego je raskid ugovora napravljen da bi Šprlje zaštitio svoga prijatelja Jamba. Uostalom, ne zna se da je baš Šprlje doveo Jamba za gradonačelnika Metkovića.

Jambo ima pod svojom kontrolom lokalnu policiju

Prije ugovora sa ŽUC-om dio nekretnina ste na sličan način predali tvrtki Conto Commerce 94. Kasnije ste ovjerili izjavu u kojoj tvrdite da vas je na potpis tog ugovora prisilio Jambo. Ostalo je nejasno je li iza Conto Commercea stoji on osobno ili njegov brat Božo?

- Nije točno da je vlasnik Conto Commercea Božo Gabrić. Iza svega stoji Stipe Gabrić Jambo jer postoje dokumenti koje je on vlastoručno potpisao. S obzirom na to da su moja Ijudska prava ugrožena iznošenjem takvih činjenica, kompletnu sam dokumentaciju o tome dostavio Helsinškom odboru i OESS-u.

A policiji...?

- Ne jer je policija pod njegovim nadzorom. Jambo mi je triput slao financijsku poiciju, a u kriminalističkoj policiji bio sam tridesetak puta. Rekao bih da je Metković i u ratu bio miran grad, ali Jambovim dolaskom za gradonačelnika 1997. godine uvele su se kategorije straha, prijetnji, ucjena, prevara, premlaćivanja i miniranja automobila kao nedavno direktoru Razvitka Tončiju Jerkoviću.

Jerković o događanjima u Razvitku još šuti?

- Šute mnogi. I ja sam šutio do sada...