Večernji list: 17. 2. 2000.

MINISTAR FINANCIJA CRKVENAC U KARLOVCU:

Ove godine ne možemo smanjiti PDV

KARLOVAC - Dug državnog proračuna iznosi 5,7 milijardi dolara i ministarstvima se više ne smije dopustiti ulazak u poslove koje ne mogu financijski pokriti ni uz pomoć države - istaknuo je na konferenciji za novinare Županijskoga odbora SDP-a Karlovačke županije predsjednik Glavnog odbora stranke Mato Crkvenac, ministar financija.

Zbog činjenice da su sve stavke državnog proračuna formirane s obzirom na PDV, nova vlada u ovom trenutku nije u mogućnosti smanjiti taj porez.

- No, tijekom godine radit ćemo na postupnom smanjivanju PDV-a za sljedeću godinu - istakao je Crkvenac. - Jedan od najvažnijih Vladinih ciljeva svakako je osiguranje stabilnosti cijena i kune, a istodobno moramo razvijati i zapošljavanje. Ako građanima pružimo mogućnost da rade, bit ćemo bliži stvaranju ozračja socijalne sigurnosti i pravednosti. Zbog toga trebamo ući i u oštru borbu protiv korupcije, te brzo i pravično nastaviti proces privatizacije. Stvaranje jasne ekonomske politike, "čitljive" Europi, naš je sljedeći cilj. Ne treba skrivati kako je cilj nove vlasti da Hrvatska već u prvom krugu pristupi Europskoj uniji - rekao je Crkvenac. (D. L.)