Vjesnik: 17. veljače 2000.

Budak o imovini obitelji Tuđman

ZAGREB, 16. veljače - Potaknut napisima o imovini obitelji Tuđman, zagrebački odvjetnik Slobodan Budak je “Vjesnikovoj” redakciji u srijedu uputio otvoreno pismo o imovini te osobito okolnostima i uvjetima stjecanja vlasništva obitelji Tuđman na kompleks nekretnina u Nazorovoj ulici 59. Odvjetnik Budak je to pismo (koje je, kako dalje navodi, jedino objavila “Slobodna Dalmacija” krajem srpnja 1992. godine) uputio 27. srpnja 1992. godine i pokojnomu predsjedniku, no kako mu dr. Tuđman za života nije odgovorio, sada se obratio “Vjesniku”.

Budak u pismu navodi niz pitanja, počevši s upitom tko je sve, uz dr. Tuđmana i njegovu suprugu, bio stanarom kuće u Nazorovoj 59 na dan kada je na izborima 1990. godine izabran za saborskog zastupnika. Pritom spominje Vanju Vranjicana koji se također navodi kao osoba sa stanarskim pravom.

U spomenutom se pismu postavlja i pitanje tko je sve, i na koji način, te čijom odlukom i o kolikom trošku nakon izbora 1990. iseljen iz Nazorove 59. Zanima ga također koji su sve radovi na zgradi i pripadajućoj parceli, uključivši ogradu, izvedeni od svibnja 1990. do danas, te što je, pored sigurnosnih uređaja i bazena, u vrtu i u zgradi nadograđeno. Odvjetnika nadalje zanimaju i novčana sredstva kojima jest, ili, kako navodi, nije plaćeno opremanje kompleksa.

U pismu se postavlja i pitanje osobe koja je inicirala rješenje prema kojemu je prošireno stanarsko pravo dr. Tuđmana i njegove obitelji. Također pita koji je vještak za građevinarstvo izračunao da renovirana zgrada u Nazorovoj 59, obnavljana tijekom posljednje dvije godine, vrijedi (zajedno s parcelom veličine 1407 četvornih metara) 213.758.21 DEM.

“Zašto samo u ugovoru sklopljenom izmedu RH i dr. Tuđmana nije naznačeno od čega se sastoji stan i kolike je površine, dok je u kupoprodajnim ugovorima sklopljenima s drugim građanima, točno navedena kvadratura stana i od čega se stan sastoji, koliko ima soba i drugih prostorija? Tko je zatražio da se provede, nova parcelacija zemljišta na kojem se nalazi zgrada i uz čiju je suglasnost formirana nova katastarska čestica”, pita Budak dr. Tuđmana.

U pismu se pita i na kojim zakonskim i moralnim normama predsjednik Republike temelji zakonsko ili moralno pravo da ostale stanare zgrade udalji o trošku Republike Hrvatske, nakon čega si je, kako nadalje navodi Budak, predsjednik Tuđman dopustio zauzimanje prostora čitave zgrade, koja je potom luksuzno opremljena, a zatim i kupljena u bescjenje.

Budak potom izravno postavlja pitanje dr. Franji Tuđmanu kod koga se to zadužio kako bi pribavio gotovinu u DEM za plaćanje kupljene rezidencije - u dioničarskim tvrtkama svojih najbližih descendenata (potomaka), među kojima se spominju Stjepan Tuđman (koji, kako navodi, obavlja ratno-liferantske poslove u milijunskim iznosima preko tvrtke “Domovina”) te Tuđmanov unuk Dejan Košutić, kojem u svome pismu osporava “njegovih” 500.000 DEM, kojim je otvorio privatnu streljanu.

Na kraju pisma zagrebački odvjetnik se zapitao želi li uopće dr. Tuđman odgovoriti na njegovo pismo. (V. M.)