Novi list: 17. 2. 2000.

PRIOPĆENJE ZAJEDNICE NEZAPOSLENIH SPLITA

Ogorčeni Fižulićevim prijetnjama o novim otpuštanjima

SPLIT (Stina) - Ogorčeni smo izjavom ministra gospodarstva Goranka Fižulića koji jezikom prijetnje upozorava javnost da mora otpustiti 20 do 30 tisuća radnika što znači da će se već uskoro, po ustoličenju nove vlasti, povećati broj nezaposlenih u Hrvatskoj, stoji u priopćenju splitske organizacije Zajednice nezaposlenih (ZANE). ZANE poručuje kako su prijetnjom ministara gospodarstva posebno ogorčeni sadašnji nezaposleni, iako je Fižulić tu izjavu dao pred (još uvijek) zaposlenim radnicima splitskog “Diokoma”. Udruga nezaposlenih upozorava kako Split i Dalmacija danas prednjače u broju nezaposlenih i uništenih poduzeća te tvrdi kako nije teško pretpostaviti da je zamisao Vlade da se upravo u Splitu i Dalmaciji otpusti i uputi na Zavod za zapošljavanje većina radnika; unutar broja koji ministar najavljuje.

Prema stavovima splitske ZANE, očito je kako vlast ne namjerava mijenjati postupak prema uposlenim radnicima u, nesposobnošću HDZ-ovih kadrova, uništenim tvrtkama, kao ni odnos prema nazaposlenima.

- Umjesto promjena najavljenih u predizbornoj kampanji, sada se nudi HDZ-ova retorika ali se, na žalost, očito namjereva nastaviti i praksa prema nezaposlenima, stoji u priopćenju uz naglasak da Gradska organizacija ZANE osuđuje namjeru ministra da se nastavi praksa “u kojoj su ministri bili stečajni upravitelji koji su provodili uništavanje i likvidacije, umjesto da kao ministri nude nove programe, novo zapošljavanje i gospodarski rast".

- Javnosti je poznata činjenica da mnoge vlade demokratskih zemalja prolaze ili padaju upravo na problemu nazeposlenosti, kaže se u priopćenju ZANE-a. Ukoliko se zaista počnu ostvarivati ministrove, odnosno Vladine prijetnje, i mi nezaposleni posegnut ćemo za mjerama kojima se koriste nezaposleni demokratskih zemlja, stoji na kraju priopćenja Gradske organizacije ZANE-a koje potpisuje predsjednica Verica Gregov.