Jutarnji list: 18. 2. 2000.

SLUČAJ BADELA 1862 Unatoč odluci Županijskog suda o privremenoj mjeri radnici Badela 1862 nisu napustili pogone

POLICIJA I ZAŠTITARI NISU USPJELI DEBLOKIRATI POGON BADELA 1862

Radnici su, ustrajni u svojim zahtjevima, objavili da ih iz pogona policija ili zaštitari mogu iznijeti silom

ZAGREB - Radnici Badela 1862 jučer ipak nisu izašli iz pogona na Žitnjaku i u Vlaškoj 116 unatoč dolasku sudskih ovršitelja, policije i brojnih zaštitara.

Oni su, naime, slijedeći odluku Županijskog suda o privremenoj mjeri namjeravali deblokirati poduzeće koje drže radnici još od 8. prosinca prošle godine. Uprava ističe kako je deblokada nasilno spriječena čak i oružjem navodno viđenim u krugu poduzeća.

Mogućnost sukoba, tvrde, nije mogla spriječiti policija jer je došla u nedovoljnom broju za sigurno preuzimanje Badela 1862. Očekuje se novi nalog i cijeli postupak je odgođen, a radnici su, ustrajni u svojim zahtjevima, odlučno objavili da ih iz pogona policija ili zaštitari mogu samo iznijeti ili istjerati silom.

Zaštitari razljutili radnike

Deblokiranje Badela 1862 "zapelo" je kao i brojni pregovori u posljednjih nekoliko mjeseci jer radnici tvrde da rješenje o privremenoj mjeri glasi samo na dva člana Koordinacije za obranu poduzeća, Antu Perkovića i Jadranku Mudrovčić, ali ne i na ostalih četristotinjak radnika koji ne odustaju od svojih zahtjeva za rješavanjem slučaja Badel 1862.

- Dva člana Koordinacije na koje glasi rješenje nisu blokirali pogone ili organizirali prosvjed koji je spontana reakcija radnika protiv seljenja proizvodnje u Čitluk - tvrdi glasnogovornik Koordinacije Danijel Buntak.

Radnike je naročito naljutio dolazak zaštitara Zvonimir Securityja koji su kod upravne zgrade u Vlaškoj viđeni u okolnim haustorima, dok su na Žitnjaku radnici prekinuli mogućnost bilo kakvih dogovora nakon što je pedesetak zaštitara izašlo iz autobusa i pred njima se počelo presvlačiti i postrojavati: Samo ograda je spriječila sukob zaštitara i radnika koji su ovaj put reagirali samo žestokim povicima, ali ističu kako neće dozvoliti da ih zaštitari koje je unajmila Uprava istjeraju iz njihovog poduzeća.

Sutra nova deblokada

- Ugovor smo potpisali s Marijem Scherrom 15. veljače i naš zadatak je ući u pogon i zaštiti ga nakon što ga policija deblokira - objasnio je tehnički direktor Zvonimir Securityja Trpimir Lučić, tvrdeći da se zaštitari neće sukobljavati s badelovcima.

Sudski ovršitelji i policija na čelu sa zamjenikom načelnika PU zagrebačke Dubravkom Novakom tako nisu niti ušli u pogon na Žitnjaku dok je sastanak s generalnim direktorom Marijem Scherrom, načelnikom PU Mihaelom Vargom i predstavnicima Koordinacije održan u upravnoj zgradi u Vlaškoj.

- Koordinacija ponovno ne želi razgovarati, te je odlučeno da se poduzeće deblokira u drugom pokušaju - kratko je nakon sastanka izjavio direktor Scherr očigledno razočaran što niti nakon 70 dana nije došao do svojeg ureda.

Do novog pokušaja deblokade Badela 1862 prema neslužbenim informacijama bi moglo doći već sutra, a sporazum koji bi spriječio mogući sukob još nije na pomolu.

Gordana Galović i Vladimir Milinović

Linić: Sudske odluke moraju se poštivati

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Slavko Linić nije htio komentirati situaciju u Badelu 1862 u njezino ime jer, tvrdi on, Vlada nema veze s tom tvrtkom.

- Situacija u Badelu 1862 posao je pravosuđa. Radnici Badela vjerojatno ne shvaćaju da ne mogu rušiti pravni sustav Hrvatske samo zato što se zovu radnici. Sudska odluka mora se poštivati i pravi radnici to razumiju. Ostali, koji to ne žele shvatiti, otežavaju problem svima nama. Mislim da su radnici Badela žrtve Ijudi koji su uvučeni u pljačku te tvrtke. Sve to su posljedice desetogodišnje pljačke, ali radnici moraju shvatiti da su odgovorni za svaki nered koji izazovu izjavio nam je Slavko Linić.

N. Jelić