Jutarnji list: 18. 2. 2000.

Mirovine

Piše: Jovan Hovan

Upao sam u škripac pa moram mijenjati papagaja za gusku ili za dvije kokoši. Od 11. veljače ne izlazim iz kuće, čekam poštara Jožu da mi donese mirovinu i tako ispuni obećanje našeg ministra Mate Crkvenca.

On je rekao (ja čuo na svoje uši) da mirovine kreću 11. veljače, a mi smo to obećanje proslavili i potrošili zalihe pa sad šećemo ispred Klepićeva lokala u Zapruđu, vodimo prazne razgovore i čekamo poštara Jožu da nas pozove na piće. Tako je to u životu, nekad smo mi njega zvali na piće, a sad čekamo da on to učini, mi smo nelikvidni.

- Je li što stiglo? - pitanje je koje stalno visi u zraku.

- Da bolje stojim, i sam bih vam udijelio koju kunu - kaže on.

Kao što jedan pametni čovjek reče: - S Ijudima je kao sa satovima. Strepimo i od onih koji žure i od onih koji kasne, a na ispravne ni ne obraćamo pažnju.

Financijski stručnjaci tuže se kako je situacija mnogo lošija nego što se u početku mislilo. Znači, ono o čudima koje smo ostvariIi pa nam se svijet divi bilo je tek piće za slabiće. Mi klicali, a oni sticali.

Nedavno sam bio u Sloveniji pa su me kolege pitali kako sam dočekao pad HDZ-a:

- Skromno i u krugu obitelji!

Uostalom, tko je drmao neka se sad trese. One koji su mi sjedili na glavi lijepo sam upozoravao da ne sijeku granu na kojoj sjede. Prema tome, drveće je ostalo bez viših grana zbog njih koji su sjekli granu na kojoj sjede. Ipak, hadezeovci se ne boje kako će im biti vraćeno istom mjerom jer su svjesni da nitko ne može biti kao oni. Sad mnogi vraćaju partijske knjižice, ali štedne su za svaki slučaj zadržali. Bila bi manja šteta da su se neka gospoda obogatila bez rada, nego što su se obogatila radeći koješta. I tako čekam poštara Jožu, a on, umjesto mirovina, donosi samo nove količine priznanica. Kad vidim što sve nisam platio, dođe mi da i sam odem u stečaj. A svaka priznanica ima (malu) sankciju: ako ne platite u tom i tom roku, onda zna se! Uz sve to, pokvario mi se televizor. Odem majstoru, a on mi objašnjava da je najbolje, ako mi je loša slika zbog lošeg vremena, da antenu prikačim na gromobran.

- U tom slučaju slika će ti biti kao bomba!

Danas je 17. veljača. Obavještavam Matu Crkvenca da mirovina još nije stigla. Ma, da mi poštar Joža nije bolestan?!