Državnom odvjetništvu RH

Sredstvima javnog priopćavanja

Zagreb, 19.02.2000.

TKO SE BOJI TUTE JOŠ?

Odlučno opovrgavamo nedavnu izjavu državnog odvjetnika Republike Hrvatske Berislava Živkovića da kod tužitelja nema spisa koji “u ladicama skupljaju prašinu” duže od nekoliko mjeseci. Naime, Hrvatska stranka prava zastupana po ovlaštenoj osobi Dobroslava Paraga, podnijela je prije gotovo punih osam godina kaznenu prijavu tadašnjem Okružnom javnom tužilaštvu Split i Javnom tužilaštvu VI operativne zone Split protiv Mladena Naletilića zvanog TUTA, Brune Stojića, Valentina Čorića i neutvrđenog broja pripadnika vojne policije HVO-HV i posebne protuterorističke postrojbe HVO-HV zbog okrutnog i višestrukog – devetorostrukog – ubojstva generala HOS-a Blaža Kraljevića, M.Medića, O. Maksića, Š. Delića, M. Stjepanovića, I. Granića, V. Primorca, G. Čuljka i R. Krasnićija.

Nakon izvedenog zločina 09.08.1992. na tlu države Bosne i Hercegovine navedeni organizatori i počinitelji prebacili su tijela ubijenih u Opću bolnicu u Split, RH, uz pomoć SZUP-a RH, gdje je izvršena obdukcija uz pomoć sudsko-medicinskih vještaka iz Zagreba.

Napominjemo, da smo kaznenu prijavu podnijeli još 25. kolovoza 1992. godine, da se radi o ubijenim državljanima RH, da je posrijedi jedan od najtežih ratnih zločina na području RH i BIH, da je zločin prikrivan od SZUP-a RH na čijem tlu su dovedeni ubijeni, da su i sami počinitelji hrvatski državljani,da se osumnjičeni Mladen Naletilić Tuta nalazi u pritvoru Županijskog suda u Zagrebu već pune tri godine, da su Bruno Stojić i Valentin Ćorić dostupni u svakom trenutku istražiteljima u RH, a da do danas, mi kao podnositelji, nismo zaprimili nikakvu obavijest o poduzetim radnjama glede ovog užasnog zločina. Budući da je državni odvjetnik B. Živković oko godinu dana na tom položaju, podsjećamo ga, da postupi po kaznenom zakonu i otvori istragu u ovom predmetu, kako ne bi jednog dana bio odgovoran za odbijanje gonjenja najtežih oblika počinjenih zločina, za što već snose punu kaznenu odgovornost njegovi prethodnici.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861