Slobodna Dalmacija: 19. 2. 2000.

SURADNJA NA DJELU “JAMBADA” U DOLINI NERETVE

STIPU GABRIĆA JAMBU USTOLIČIO IVO ŠPRLJE?

Piše: Stanislav Soldo

Je li sadašnji dubrovačko-neretvanski župan Ivo Šprlje, inače prvi SDP-ov župan u Hrvatskoj, kao predsjednik Gradskog odbora stranke u Metkoviću u svibnju 1997. godine “kumovao" dolasku na vlast Nezavisne gradske liste i Stipe Gabrića Jambe, pitanje je koje ovih dana zaokuplja hrvatsku javnost.

Dokumenti iz 1997. godine, koje posjedujemo, nedvojbeno potvrduju da bez Šprljina potpisa Jambo nikako ne bi mogao preuzeti kormilo grada na Neretvi. Podsjetimo, frakcijske borbe unutar HDZ-a iznjedrile su Stipu Gabrića Jambu, tako da se na lokalnim izborima u travnju 1997. glavno rivalstvo vodilo upravo između HDZ-a na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Ivom Margetom i Jambinom Nezavisnom listom. Margeti i HDZ-u tada je malo nedostajalo da zadrže vlast, ali sudbina je odredila drukčije i povijest grada na Neretvi usmjerila novim tokom.

Sporazum o suradnji tog 23. svibnja 1997., koji je svrgnuo Margetu a ustoličio Jambu, uz Šprlju potpisali su još haesesovac Ivica Gabrić, HKDS Dragan Tolić, HSLS Željko Dragović te NGL (Nezavisna gradska lista) Stipo Gabrić Jambo. U prvoj točki navedenog sporazuma stoji kako su NGL i Udruga stranaka suglasne oko formiranja metkovske lokalne uprave. Tako prema postignutom sporazumu u formiranju gradskog poglavarstva HSS-u pripadaju dva mjesta SDP-u, HSLS-u i HKDS-u po jedno mjesto.

Događanja koja su poslije uslijedila unutar pojedinih stranaka potpisnica, kada se NGL vratio u HDZ gdje je zapravo sve vrijeme i pripadao, dobrano su bila uzdrmala metkovsku izvršnu vlast. Naime, HSS isključuje svoje članove Ivicu Gabrića, Peru Jakića, Zvonimira Ostojića te Milorada Dodiga iz stranke zbog suradnje s HDZ-om. Raspušta postojeći Gradski odbor i formira novi. Suprotno očekivanja i nakon iskljućenja iz stranke spomenuta četvorka ostaje u tijelima gradske vlasti. HSLS svojeg člana Željku Mordžina javno opoziva i nalaže mu da podnese ostavku u Poglavarstvu ili pak da napusti stranku, za što se on na kraju i odlučio.

Međutim, jedini nedirnut ostaje član SDP-a Ante Nonković. Gradski i Županijski odbor SDP-a nikada nisu javno postavili pitanje rada Ante Nonkovića u Gradskom poglavarstvu. Doduše, župan Šprlje je u nekoliko navrata izjavljivao uz suglasnost da Nonković nije više član SDP-a ali dokumenat o njegovu isključenju iz stranke nikada nije pokazan javnosti. On i dalje sudjeluje u radu Poglavarstva gdje volonterski obnaša dužnost pročelnika za školstvo, a za svoj rad dobio je i Nagradu grada Metkovića.

Sam gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo u svojim istupima od prilike do prilike različito je tumačio rad ljudi u svojem poglavarstvu. Na pitanje o suradnji s ostalim strankama u gradu znao se pohvaliti kako u Metkoviću nema opozicije i da sve stranke sudjeluju u radu Gradskog poglavarstva i Vijeća. U ovom gradu postoji samo jedna stranka, a to je Metković, tvrdio je.

Dok su ostale oporbene stranke reagirale na ovakve stavove gradonačelnika Gabrića, svjedoci smo da je SDP koji se žestoko na državnoj razini borio protiv bilo kakve suradnje s HDZ-om, u Metkoviću ostao gluh prema tom problemu.

Stoga ostaje mistično pitanje tko stvarno ima udio u vlasti grada Metkovića i zašto se SDP do danas nije javno oglasio.