Pogled na Republiku Hrvatsku iz Kanade

20. veljače, 2000.

Nova Račanova vlada, a nije se ni čuditi tome, uistinu ne umije postaviti državu na zdrave temelje nakon desetgodišnje Tuđmanove HDZ-ovske diktature i pljačke, a kako će i znati kada su se svi oni rodili ili školovali u jednom komunističkom sistemu koji je samo znao za petogodišnje planove, odn. krasti iz lijevog džepa i stavljati u desni ili obratno. Parola je uvijek važila: daj da je meni dobro a što me briga za druge.

Kod dolaska gg. Račana i Budiše u Kanadu, nešto prije izbora, organizatori njihove tribine nisu dozvolili odgovarati na ključna pitanja, već su pitanja izabirali iz vrećice i to samo ona koja su bila povoljna. U svojim govorima obećavali su brda i doline, međutim, danas se već vidi da su to bila samo pusta obećanja.

Štovano čitateljstvo, kada bi se u Kanadi ime jednog ministra spomenulo u medijima kao gosp. Fižulića, on ne samo da bi morao napustiti svoj kabinet, već bi bio prisiljen da napusti i samu partiju. Gospodine Račane, da li Vi uistinu nemate odvažnosti, hrabrosti i na kraju iskrenosti i poštenja da ministru Fižuliću naredite ostavku iz Vašeg kabineta, a razlozi su: dug Fižulićeve “Magme” Gradu Osijeku od 222.000,00 kuna, njegove svakodnevne najave o otpuštanju radnika, što je sam činio po svojim poduzećima godinama, njegova upletenost u poduzeća noseći ministarsku titulu, i.t.d.

Što je sa krivo stečenom imovinom obitelji Tuđman. Pri prvom dolasku gosp. Tuđmana u Kanadu, kada su ga Hrvati vidjeli kako je obučen, skupili su novac i kupili mu odjelo, a njegova obitelj danas upravlja sa ne znam koliko poduzeća, pa čak i bankom. Zaslijepljeni, kada ćete progledati? Zar to nije sramota za cijelu naciju ako dozvoljavate ovakve greške? Vjerujte da strani investitori neće ulagati u Hrvatsku sve dotle dok ne očistite smeće ispred svoga praga, a to znači da se sve više i više Hrvatska odmiče od Europe. Gospodo, biranje Ivića Pašalića za podpredsjednika Sabora je sramota za hrvatsku naciju; prevarant, lopov, inženjer svih spletki i hrvatskih današnjih problema, trebao bi se naći na optuženičkoj klupi za sve zlo što je učinio, a ne biti podpredsjednik Sabora. Sam se ovom izboru ne čudim, jer je gosp. Tomac, potpredsjednik Sabora iz redova SDP-a neiskren i podmukao čovjek, a to je sigurno naučio po partijskim školama.

Pri dolasku gosp. Tomca u Kanadu, nakon mnogih pokušaja da bi se sastao sa ministrom Vanjskih poslova ili njegovim tajnikom na poziv Hrvata Toronta, pisatelj ovoga pisma je odlučio da nazove sekretara ministra Vanjskih Poslova Kanade za sastanak s gosp. Tomcem i da ga zamolim da nas primi, a što je on rado učinio u njegovoj obiteljskoj kući, uz dobro pripravljenu i ukusnu večeru i kapljicu. Razgovor se vodio nekoliko sati. Međutim, što je najvažnije u ovoj priči gosp. Tomac nije našao za shodno da se zahvali prijatelju Hrvatu što je to isposlovao, a čak mi nije poznato da se zahvalio i tajniku Ministra. Drugo, prijatelji iz Zagreba mi javljaju da Tomac piše o meni bez moje dozvole, jer razgovor koji je bio između nas nije bio za javnost, to jest za intervjue, pa kad je već to učinio mogao je naći za shodno da mi onda barem pošalje knjigu za uspomenu, za sve što sam učinio, već sam i nju morao platiti oko $ 40.00 kanadskih dolara. Dragi čitatelji, taj isti tajnik ministra Vanjskih poslova Kanade na moj je poziv došao u Hrvatsku, pa kad sam slao telegrame, tada ministru iseljeništva gosp. Gojku Šušku, nedjelju dana nisam mogao doći u kontakt, tako da smo se slikali pred Saborom a ne u Saboru, a na kraju te epizode mi je rečeno da sam u krivoj partiji, jer nisam bio član HDZ-a. Na stotine incidenata mogao bih napisati o svima koji su dolazili u Kanadu, a razlog je bio samo skupljanje novčanih sredstava, njihovo bogaćenje, a nama na štetu (Šeks, Budiša, Prkačin, Đapić, Gabelica, Veselica).

Hrvati, probudite se, pogledajte istini u oči i dobro promislite za koga glasate slijedeći puta. U svemu ovome vidim samo jednu sjajnu zvijezdu, a to je što ste izabrali za Predsjednika Države Stjepana Mesića. Nisam član njegove stranke ali poštivam čovjeka zbog njegove iskrenosti, zdravog razmišljanja i vjerujem, nije bio upleten u HDZ-ovske makinacije, dok je bio član HDZ-a. Mnogo štovani predsjedniče, nadam se da ćete barem Vi pokušati doći do istine i pravde za one koji se bore za istinu i pravdu od 1990 godine, da ćete im Vi biti Luč istine i nade u ovim teškim danima naše Republike Hrvatske.

Hrvatski mediji, Vi ste kao i u modernim demokratskim državama, oni koji rušite i postavljate državnike.Ne dopustite da i vi budete korumpirani, jer tko će onda paziti na tu našu lijepu Hrvatsku, koju svi tako mnogo ljubimo.

Stjepan Nezic

Kanada