Jutarnji list: 21. 2. 2000.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak o razgovorima u Zagrebu

Čanak: Stipe Mesić mi je obećao dosjee o pregovorima Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne

Objavljivanje pojedinosti razgovora ovih dviju delegacija je konkretan okvir za haašku optužnicu protiv Slobodana Miloševića. U ovom slučaju Milošević ne bi mogao pronaći izgovor i ne može izbjeći optužbi, izjavljuje Nenad Čanak

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je u nedjelju poslijepodne po povratku iz Zagreba, gdje je prisustvovao u sastavu srbijanske demokratske oporbe inauguraciji hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, da je gospodina Mesića zamolio da otvori dosje o pregovorima dr. Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o podjeli Bosne.

Čanak izjavljuje za Jutarnji list da je u nedjelju u 10 sati, prilikom razgovora s hrvatskim predsjednikom u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku, od njega dobio obećanje da će ti dosjei biti otvoreni i predočeni javnosti.

- Prilikom jednog od prijašnjih susreta, 1996. godine, gospodin Mesić mi je rekao da su za vrijeme vukovarskih operacija delegacije Srbije i Hrvatske, koje su predvodili sa srbijanske strane dr. Smilja Avramov, a s hrvatske Hrvoje Šarinić u Zagrebu razgovarale o podjeli Bosne i crtale zemljopisne karte. Po povratku u Srbiju dao sam izjavu za ondašnju "Našu borbu" o tom saznanju, ali to je prošlo bez bilo kakvih reakcija. Jednako tako bez reakcija u javnosti prošli su i dijelovi Mesićevog intervuja jednom srbijanskom tjedniku u kojem je govorio o razgovorima ovih Tuđmanovih i Miloševićevih delegacija, a tako su prošla i saznanja koja je o tome iznio i dr. Dušan Bilandžić. Sada sam, prilikom novog susreta, gospodina Mesića podsjetio na te detalje i zamolio ga da se otvore dosjei o tim razgovorima i javnosti pokažu i zemljopisne karate koje su tada iscrtane o podjeli Bosne. Dobio sam njegovo obećanje da će to i učiniti - kaže Nenad Čanak.

Objavljivanje pojedinosti razgovora ovih dviju delegacija je konkretan okvir za haašku optužnicu protiv Slobodana Miloševića. Za sve svoje ostale angažmane u krvavom raspletu krize na prostorima Jugoslavije uvijek može naći izgovore da je netko drugi naređivao ovo ili ono te da je netko drugi provodio zločine, ali u ovom slučaju ne može izbjeći optužbi - izjavljuje Nenad Čanak. (J. P.)